X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Volnițchi: Funcția de vicepreședinte al Parlamentului le-ar putea reveni socialiștilor

3 mai. 2017,, 12:31   Politică
4682 5

Demisia Lilianei Palihovici din funcția de vicepreședinte al Parlamentului și renunțarea la mandat ar avea legătură cu mișcările politice care au loc la ora actuală în Parlament.

Opinia aparține analistului politic Igor Volnițchi și a fost exprimată într-un interviu pentru NOI.md. Politologul este de părere că deputata liberal-democrată nu a vrut să fie parte a unor jocuri politice care se vor face în viitorul apropiat în Legislativ.

„Această demisie se înscrie în șirul altor demisii cu un caracter mai mult sau mai puțin straniu. Recent au renunțat la mandat deputații Chiril Lucinschi, Victor Roșca, un deputat supleant pe lista PLDM a refuzat să vină în Parlament. Dna Palihovici probabil nu a dorit să fie parte unor jocuri care se vor face în viitorul apropiat în Parlament, nu a dorit să-și păteze numele, considerînd că aflarea ei în Parlament, în condițiile în care se vorbește tot mai multe despre faptul că Parlamentul nu ar avea legitimitate, că nu ar reprezenta voința exprimată de alegători la ultimele alegeri. Iată că toate acestea, probabil, au determinat-o să renunțe la mandat”, menționat Volnițchi.

Intervievatul mai consideră că reconfigurarea politică a Parlamentului este inevitabilă în contextul în care tot mai mulți deputați își părăsesc fracțiunile și aderă la alte grupuri parlamentare. Această reconfigurare ține de două mari procese politice ce se preconizează: modificarea sistemului electoral și reorganizarea Guvernului.
Întrebat cărei formațiuni politice ar putea să revină funcția de vicepreședinte de Parlament, Volnițchi a opinat că pentru a echilibra raportul de forțe din prezidiu, ar fi judicios ca un exponent al opoziției să acceadă în acest post.

„Dna Palihovci a reprezentat în ultimii ani opoziția. Urmînd logica lucrurilor, am putea presupune că și acum acest post ar urma să revină opoziției. Ar fi logic ca el să fie propus celor din PSRM, pînă nu demult cea mai numeroasă fracțiune din Parlament și din opoziție, dar care nu a fost reprezentată în prezidiul Parlamentului. În momentul în care celălalt vicespicher, Vladimir Vitiuc, a aderat la PDM, el a devenit un exponent al puterii, iar dna Palihovici a devenit reprezentantă a opoziției. Acum e logic să presupunem că postul respectiv ar trebui să revină opoziției”, a remarcat Volnițchi.

La sfîrșitul săptămînii trecute Liliana Palihovici și-a depus mandatul de deputat, demisionînd, totodată, din funcția de vicepreședinte al Legislativului. Ea s-a declarat dezamăgită de modul în care se face politică în Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?