X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Rețineri cu duiumul: 19 persoane bănuite în dosare de delapidare a fondurilor europene

3 mai. 2017,, 16:52   Societate
5397 4

Astăzi procurorii şi CNA au desfăşurat 39 de percheziţii la agenţii economici bănuiţi că ar face parte din schema de delapidare a fondurilor europene şi la oficiile reprezentanţilor proiectelor CRING şi CBC RUR Waste.

În consecință, 15 persoane au fost escortate la CNA în calitate de bănuiţi, iar 3 din tre acestea au fost plasate în izolator pentru 72 de ore.

Printre reţinuţi figurează administratori a trei agenţi economici, alţi 12 angajaţi şi şefi de companii. Patru persoane urmează să fie anunţate în căutare.

În fapt, în perioada 2011-2012 experţii internaţionali au elaborat pentru Consiliul raional Criuleni două proiecte care au fost acceptate cu un buget de 5 milioane de euro. Astfel, Consiliul raional Criuleni a devenit partener şi beneficiar al proiectului CRING, iar în cel de-al doilea proiect – CBC RUR Waste – aplicant, beneficiar şi semnatar al contractelor de grant cu Uniunea Europeană.

Prin urmare, într-un caz, managerul proiectului CRING, în complicitate cu administratorii unor companii, ar fi însuşit mijloace financiare alocate de partenerii europeni, prin încheierea mai multor contracte fictive. De notat că, pentru implementarea proiectului, care prevedea combaterea eroziunii solului şi soluţionarea problemei degradării terenurilor, finanţatorii europeni au alocat 90 000 de euro, iar Consiliul raional Criuleni – 300 000 de lei din bugetul public.

În alt caz, proiectul CBC RUR Waste a fost iniţiat pentru a construi în satul Hruşova un depozit de deşeuri menajere, iar pentru lucrări, UE a oferit un grant de 1 300 000 de euro şi 2 500 000 de lei au fost alocaţi de Consiliul raional Criuleni. Ulterior, în scopul delapidării banilor, persoanele suspectate au însuşit mijloace financiare în proporţii deosebit de mari. Pentru a camufla acţiunile infracţionale, aceştia achiziţionau bunuri şi servicii la preţuri majorate, iar în mare parte tranzacţiile despre cumpărarea unor mărfuri sau servicii erau doar pe hîrtie.

Unul dintre agenţii economici cercetaţi de CNA şi procurori este vizat într-un alt dosar, pe faptul însuşirii a 1 000 000 de lei pentru achiziţionarea a două autospeciale pentru transportarea deşeurilor.



CNA şi procurorii anticorupţie desfăşoară, în aceste clipe, percheziţii în mai multe locaţii în cadrul unor dosare de delapidare a fondurilor europene.

Acţiunile de urmărire penală au loc în raza Chişinăului, la oficiile şi domiciliile figuranţilor, precum şi în unele raioane ale ţării.

Este vorba despre proiecte investiţionale implementate în raionul Criuleni, iar în dosar sînt vizaţi manageri de proiecte şi mai mulţi agenţi economici care ar fi acţionat în complicitate cu scopul de a însuşi mijloace financiare în proporţii deosebit de mari.

Anterior, mai mulţi funcţionari şi agenţi economici au fost arestaţi pentru deturnare de fonduri europene în dosare similare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?