Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Societatea are mai multă încredere în justiție

3 mai. 2017,, 09:35   Societate
1418 1

Potrivit unui nou sondaj sociologic publicate recent de Institutul de Politici Publice (IPP), crește încrederea oamenilor față de justiție, notează NOI.md.

Potrivit Barometrului opiniei publice (BOP), în aprilie curent 24% dintre respondenți au afirmat că au încredere în justiție, în comparație cu 7,8% în octombrie 2016. Numărul oamenilor care au o percepție pozitivă față de justiție a crescut de 3 ori în ultima jumătate de an, timp în care au fost aprobate mai multe legi ce vizează Constituția, Codul penal și de procedură penală, Codul de procedură civilă, profesiile conexe justiției, declararea averii și intereselor personale, reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești etc.

2016 a fost un an de succes, datorită implementării calitative a Strategiei de reformare a sectorului justiției (SRSJ). Au fost lichidate mai mult restanțe din domeniu: sistemul judecătoresc, justiția penală, respectarea drepturilor omului, accesul la justiție și executarea hotărîrilor judecătorești.

Implementarea proiectului Comisiei Europene pentru eficiența justiției (CEPEJ) în comun cu autoritățile judecătorești din Moldova, derulat în ultimii 2 ani, a contribuit la sporirea încrederii societății față de justiție. A fost recomandată introducerea noilor instrumente (registrele e-Executare, e-Notariat, e-Arest, e-Probațiune, e-Licențe, e-Organizații, e-Procuratură, e-Dosar). Punerea lor în aplicare pe scară largă, pentru toți utilizatorii și beneficiarii finali, va facilita accesul cetățenilor la justiție, rezultate ce vor îmbunătăți situația și va crește încrederea oamenilor în justiție, reflectată în următoarele sondaje.

BOP este un program de cercetare a opiniei societății din Moldova, efectuat de IPP începînd cu anul 1998. Instituția analizează politicile publice din diverse domenii de interes major pentru societate și contribuie la dezvoltarea unei societăţi deschise, participatoare, pluraliste, bazate pe valorile democratice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?