X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

APCE îi retrage încrederea președintelui Pedro Agramunt

28 apr. 2017,, 14:49   Externe
1904 0

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a anunțat vineri că îi retrage încrederea președintelui său, spaniolul Pedro Agramunt, și îl privează de prerogative după întîlnirea avută de acesta cu liderul sirian Bashar al-Assad la Damasc, în luna martie, tansmite AFP.

Agramunt, ales președinte al APCE în ianuarie 2016, va rămîne totuși în funcție pînă la finalul mandatului, în decembrie, întrucît 'nu a prezentat o scrisoare de demisie', iar, conform regulilor de procedură, președintele Adunării nu poate fi obligat să demisioneze, precizează Biroul APCE, într-un comunicat.

Agramunt nu va fi autorizat să întreprindă vizite oficiale, să participe la întruniri sau să facă declarații publice în numele Adunării, a decis Biroul APCE, care îi reunește pe președinții grupurilor politice, ai comisiilor și pe cei 20 de vicepreședinți.

Agramunt, care nu a mai reapărut în hemiciclul Adunării începînd de marți, nu a participat la ședința Biroului.

Unul din vicepreședinții APCE, britanicul Roger Gale, a explicat că decizia a fost necesară întrucît 'normele și principiile Adunării Parlamentare sînt mai importante decît oricare din membri, iar integritatea Adunării noastre trebuie menținută'.

La deschiderea sesiunii plenare de primăvară a APCE, luni dimineață, mai mulți membri ai Adunării i-au reproșat lui Agramunt, adesea chiar în termeni virulenți, vizita la Damasc în luna martie, cu un avion pus la dispoziție de guvernul rus, și unde s-a afișat cu președintele Bashar-al-Assad.

Senatorul spaniol a prezentat scuze, iar marți a explicat, într-o 'audiere' dedicată acestei polemici, că a fost 'manipulat' de presa rusă care a relatat despre întîlnirea sa cu Al-Assad. Agramunt nu a reușit însă să-și convingă colegii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?