Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Sesizarea privind defrișările de la Rîșcani, în proces de examinare

28 apr. 2017,, 08:45   Capitala
2963 0

Centrul Național Anticorupție, Ministerul Mediului și Procuratura Generală au înregistrat spre examinare, sesizarea depusă de Fundația pentru Dezvoltare Ecologică în Moldova "EcoDava" Inițiatorii recursului, insistă să fie efectuată o investigație minuțioasă a cazului tăierii a zeci de copaci din Parcul Orășenesc Rîșcani, transmite NOI.md.

Despădurirea arborilor de pe teritoriul parcului din strada Zimbru, potrivit părerii reprezentanților Fundației «EcoDava» a fost făcută cu încălcări grave ale normelor ecologice.

Potrivit informațiilor oferite NOI.md, autoritățile publice locale au permis defrișarea a peste 30 de arbori pentru construcția în acel loc a unui complex sportiv. Este vorba de arborii din strada Zimbru, Parcul Rîșcani, tăiați la începutul lunii curente, ca mai tîrziu, în locul lor, să apară o nouă clădire cu șase etaje, notează NOI.md.

Lotul de 0,1234 ha a fost obținut prin licitație de Compania SRL „Microcell” în anul 2014. Terenul din parc a fost scos la licitație de autorități încă în anul 2009.

Potrivit unei dispoziții semnate de către fostul viceprimar Vladimir Coteț pe 10 februarie 2015, a fost permisă tăierea a 17 ulmi, 12 arțari, 4 salcîmi, 2 cireși, unui măr și a 20 de arbuști. Controlul executării acestor defrișări a revenit Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.

Totuși surse concrete, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au declarat că de fapt zona este destinată cu totul pentru alt scop, și anume pentru construcția unui bloc cu oficii.

Ecologiștii insistă ca în fața justiției să compară toți vinovații. „Noi insistăm să fie efectuată o anchetă detaliată a cazului despăduririi din Parcul Rîșcani cu identificarea tuturor persoanelor care au fost implicate în aceste defrișări. Totodată, vă reamintim că societatea civilă are dreptul să fie informată cu privire la desfășurarea investigației. În condițiile create spațiile verzi din Chișinău au nevoie de o protecție specială, pe care sînt obligate prin lege să o asigure autoritățile responsabile de păstrarea resurselor forestiere ale țării“, reiese din recursul Fundației „EcoDava".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?