X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Din ce cauză e tărăgănată alocarea de subvenții fermierilor?

26 apr. 2017,, 16:20   Economie
1642 0

Tergiversarea procesului de adoptare de către Guvern a Regulamentului privind subvențiile agricole ridică multe întrebări.


Acest document trebuie primit în termen de una-două luni din momentul aprobării bugetului de stat, însă în anul 2017 procedura a fost amînată mai mult de un trimestru. Nedumerirea sa referitor la această problemă și-a expus-o juristul, fostul președinte al Uniunii Producătorilor Agricoli «UniAgroProtect» Alexandru Slusari într-un interviu oferit reporterului NOI.md.

Potrivit expertului, din motive necunoscute, Cabinetul de Miniștri tărăgănează adoptarea documentului, pe care l-au primit cu mai bine de o lună în urmă.

„Pentru mine rămîne un mister de ce Regulamentul privind subvenționarea agriculturii nu a fost încă adoptat. Acest document este întotdeauna legat de bugetul de stat, care a fost adoptat încă în decembrie 2016. Acolo sînt preconizate sume concrete, care sînt trimise în Fondul de subvenționare și măsurile de sprijinire a agricultorilor. Regulamentul doar concretizează mecanismul de distribuire a subvențiilor corespunzătoare. Procedura presupune adoptarea Regulamentului timp de cîteva luni după aprobarea bugetului de stat, acum însă e sfîrșitul lunii aprilie, iar Guvernul așa și nu s-a urnit din loc. Totodată, eu știu sigur că proiectul Regulamentului a fost trimis Guvernului încă acum o lună. Se pare însă că documentul s-a pierdut într-unul dintre numeroasele cabinete ale puterii executive”, a menționat Alexandru Slusari.

Adoptarea Regulamentului, conform explicației juristului este o măsură esențială în vederea susținerii gospodăriilor de fermieri mici și mijlocii. „Fermierii au nevoie acută de mijloace financiare, deoarece trebuie să-și onoreze obligațiile legate de credite. Ei au investit în utilaje agricole, terenuri și au dreptul legitim să primească subvenții. Situația s-a înrăutățit recent, după intemperia care a lovit republica, aducînd prejudicii semnificative plantațiilor de primăvară. În astfel de situații, guvernele multor țări dezvoltate ale lumii pun problema oferirii asistenței agricultorilor pe lista priorităților, în ce privește țara noastră această chestiune nici măcar nu a fost inclusă pe ordinea de zi a Cabinetului de Miniștri, care a avut loc pe 26 aprilie. Acest lucru pune fermele mici și mijlocii în pericol, conducîndu-le spre faliment”, a rezumat fostul președinte al Companiei «UniAgroProtect».

De precizat că Regulamentul privind subvenționarea agriculturii este adoptat în fiecare an, prin decizia Guvernului. Acesta precizează mecanismele de distribuire a fondurilor alocate în Fondul de subvenționare a agriculturii. În acest an este planificată acordarea de subvenții agricultorilor în valoare de 900 de milioane de lei, din care o parte vor fi alocați de către partenerii occidentali de dezvoltare. Anul trecut, Fondul a constituit puțin peste 600 de milioane de lei. În ultimii cinci ani agricultorii au beneficiat de subvenții în valoare de peste 2,5 miliarde de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?