X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Au ajuns celebri pe o revistă din Germania! Invenția a trei studenți din Moldova surprinde lumea

26 apr. 2017,, 11:50   Ştiinţă şi IT
2507 0

O nouă premieră marca UTM cîștigă recunoaștere internațională, ajungînd pe coperta revistei germane SMALL Nano-Micro.

Despre aceasta anunță Universitatea Tehnică din Moldova, care precizează că rezultatul se datorează la trei studenți ai acestei instituții, relatează NOI.md.

Este vorba despre Eugeniu Lazari, din anul III, Vasile Postica și Nicolai Ababii, din anul I, îndrumați de conducătorul științific dr. hab., prof. univ. Oleg Lupan. Noua tehnologie elaborată de cercetătorii UTM permite recoltarea probelor de sînge de la persoanele cu diabet zaharat, prin expirarea de către pacient a aerului inspirat, dar nu prin înțeparea degetului acestuia.

Potrivit UTM, deși tehnologiile implementate în domeniul dat au făcut un salt serios, totuși multe dintre metodele utilizate la ora actuală sînt invazive. De exemplu, recoltarea probelor de sînge se realizează prin înțeparea degetului pacientului. În monitorizarea diabetului aceste probe sînt destul de frecvente. Însă, după o serie de înțepături, pe lîngă faptul că pacientul se alege cu o traumă psihologică, creîndu-i-se o fobie față de ace și seringi, este prezentă și trauma fizică propriu-zisă.

Cercetările au fost efectuate în cadrul Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală, FCIM-UTM, în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Kiel și Max-Planck-Institut for Solid State Research din Germania.

Revista SMALL se poziționează printre revistele multidisciplinare de vîrf, care acoperă un spectru larg de subiecte la scară nano- și micro-, aflîndu-se la joncțiunea dintre știința materialelor, chimie, fizică, inginerie, medicină și biologie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?