Atenționarea unui ONG: „Panoul miliardului” conține date false

Atenționarea unui ONG: „Panoul miliardului” conține date false

Informația difuzată de Ministerul Finanțelor cu privire la recuperarea banilor furați din sistemul bancar este eronată, atenționează Centrul de Politici și Reforme din Moldova, citat de NOI.md.

Potrivit instituției, cifrele indicate în tabelul denumit „Recuperarea activelor fraudate” de pe site-ul Ministerului nu reprezintă nicidecum sumele recuperate, ci venituri din urma lichidării băncilor falimentare. În acest sens, Centrul de Politici și Reforme a expediat un demers ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, în care îi cere să pună capăt acestei dezinformări.
 
„Este regretabil faptul că Ministerul Finanțelor nu oferă publicului informații corecte cu privire la subiectul celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova. Considerăm că o comunicare onestă și deschisă la subiectul furtului bancar este indispensabilă unui proces de restabilire graduală a încrederii atît a cetățenilor în instituțiile statului, cît și a partenerilor de dezvoltare – ambele compromise pe ani înainte”, se arată în demersul CPR.
 
În context, ONG-ul a cerut ca datele despre recuperarea activelor fraudate să fie redate corect și obiectiv, cu excluderea informațiilor ce țin de vînzarea de către băncile aflate în proces de lichidare a activelor proprii. Totodată, instituția a solicitat ca materialele informaționale să fie redate într-un format clar și ușor de consumat de publicul larg.
 
„Cu regret, constatam că prezentul guvern evită comunicarea la subiectul dat, în pofida faptului că recuperarea prejudiciului cauzat urma să devină o sarcină prioritară pentru Guvern”, se mai arată în demers.
 
Menționăm că în ianuarie 2016 prim-ministrul Pavel Filip și-a luat angajamentul public de a instala în centrul orașului un panou informativ care ar indica, în timp real, cîți bani au fost recuperați din suma de peste un miliard de dolari sustrași din rezervele Băncii Naționale a Moldovei. Acest lucru însă nu s-a întîmplat, așa-numitul panou al miliardului fiind plasat pe pagina web a Ministerului Finanțelor. 
 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load