X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

La ce sumă se ridică pagubele provocate de intemperii în Chișinău

25 apr. 2017,, 11:02   Capitala
1835 0

Pagubele provocate de ninsorile abundente din zilele de 20 și 21 aprilie, în municipiul Chișinău, se ridică la 70 de milioane de lei, informează NOI.md.

În urma intemperiei, peste 10.000 de arbori au fost distruși, 1000 de fire electrice au fost rupte, circa 250 de automobile avariate, 700 de piloni deteriorați, 150 de apartamente afectate de căderea copacilor. Potrivit șefului întreprinderii „Spații Verzi”, Eliferii Haruţa, la ora actuală muncitorii nu pot interveni pentru curățarea drumurilor de masa lemnoasă, întrucît nu dispun de tehnica necesară.

„Pînă ieri am primit circa 1500 de apeluri de la cetățeni, în legătură cu cazurile de prăbușire a arborilor. Apeluri parvin și la această oră. Arborii continuă să cadă, din cauza faptului că s-au îngreunat crengile, iar pămîntul este ud. Sîntem aprovizionați foarte slab din punct de vedere tehnic. Tehnica noastră este zero, e nevoie de procurat astăzi urgent 10 turnuri, 50 de unități de motoferăstraie, pentru că noi sîntem în secolul XXI, dar lucrăm cu topoarele. Avem nevoie și de muncitori, de aceea e nevoie de alocat resurse financiare”, a declarat Haruța.

Șefii subdiviziunilor municipale s-au adresat astăzi Consiliului municipal Chișinău să majoreze pînă la 20 de milioane de lei Fondul de rezervă al municipiului, pentru acoperirea cheltuielilor necesare la lichidarea consecințelor stihiei. Totodată, aceștia au cerut și suportul autorităților centrale.

„Situația este fără precedent în istoria municipalității: stratul de zăpadă a fost între 50 cm – 1 metru. Blocajul care a avut loc la nivelul municipalității pe 21 dimineața a avut loc ca urmare a prăbușirii arborilor și pilonilor. Fără intervenția serviciilor municipale nu ar fi fost posibilă deblocarea situației”, a relatat primarul capitalei, Dorin Chirtoacă.
Autoritățile au decis că masa lemnoasă distrusă în urma intemperiilor să fie donată familiilor social-vulnerabile sau cu venituri mici.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?