Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Demontarea oligarhatului sau reîntoarcerea la normalitate

8 mai. 2013,, 10:13   Politică
30391 10
Foto: eurasianews.md
Vineri, 3 mai, s-a produs ceea, ce majoritatea cetățenilor de bună credință așteptau cu sufletul la gură. Caracatița mafiotă a primit cîteva lovituri dureroase.

Plînsul bocitoarelor

Cum și era de așteptat, s-au început urlete, zbierăte, țipete, isterii. Marionetele păpușarului plasau cîte 4, iar unii și cîte 5 articole pe zi cu titluri apocaliptice. Titlurile ne prevesteau sfîrșitul lumii, ne speriau cu alunecarea spre dictatură, ne demonstrau fără drept de apel, că s-a prăbușit statul de drept, democrația, și mai nu știu ce. Iată au trecut 3 zile, Apocalipsa nu s-a produs. Și nu știu de ce, dar îmi pare, că nici nu se va produce. De fapt, dacă e să fim integral obiectivi, apocalipsa se produce. Dar nu pentru cetățeni, ci pentru reprezentanții mafiei politice, care au acaparat instituțiile statului.

Priveam consternat, cum cei care și-au demis propriul guvern, susținînd demersul PCRM, și trădînd AIE, acuzau PLDM de coaliție cu comuniștii și de trădare. Urmăream debusolat, cum cei, care pe la spatele opiniei publice au obținut de la CC decizia criminală care a distrus majoritatea politică creată, acuzau verzii de distrugerea majorității politice, pe care repet, tot ei au distrus-o.

Nu credeam că inșii care mai ieri aplaudau la descinderea la guvern a CNA-ului, aservit lui Plahotniuc, punînd cu fața la podea membrii guvernului, vor avea tupeul să vorbească despre subjugarea CNA! Chipurile CNA s-a reformat, a început lupta cu corupția, și acum e pedepsit!

Despre ce vorbiți, domnilor? Care CNA, care reformă? Cu Chetraru, care în loc să lupte cu corupția, el însuși este acuzat de corupție (mă refer la casa sa de cîteva mln lei, acuzațiile revistei EUobserver că blochează anchetă privind spălări de bani prin băncile moldovenești în sumă de peste 50 mln euro în cazul Magnitskii)? Asta da, reformă! Omul lui Plahotniuc, pus director, iar finul lui Palhotniuc și Mejinschii – pus șef la Direcția Urmărire Penală! Apropo, la concursul de director au participat 18 indivizi, cîștigător fiind…tot Chetraru, care era șef. De fapt, aceeași selecție s-a făcut și la procuror. Șeful comisiei, după ce i-a eliminat pe toți concurenții, este pus el însuși procuror general!

Parcă asistam la teatrul absurdului, cînd cei care cîteva zile în urmă aclamau represiunile politice și deschiderea dosarelor penale contra propriilor parteneri, astăzi ne sperie cu posibile represalii, ne povestesc, schițînd și mutre atotștiutoare, precum că Europa nu va tolera lupta cu mafia, criminalii, și fărădelegea. Să vezi și să nu crezi.

Cei care și-au supus Curtea Constituțională, CNA, CNI, CSJ, CSM – țipă fără un pic de jenă și cu spumă la gură, despre subjugarea justiției, distrugerea independenței Curții Constituționale. Și o spun cu așa aere, că eu, cel care 4 ani la rînd critic fărădelegile din sistemul justiției, eram cît pe ce să-i cred, că justiția în RM, și mai ales Curtea Anticonstituțională pînă acum erau complet independente, autonome și pline de discernămînt!. Iar ei, cei care au distrus democrația și statul de drept, sînt martiri ai neamului.

Începutul demontării sistemului mafiot-oligarhic

Departe de mine gîndul, că tot ce s-a produs vineri, 3 mai, este perfect. Graba cu care s-au adoptat unele legi, trezește suspiciuni. Unele proiecte cu adevărat sînt discutabile. Altele, care se referă la CCA, întreprinderile de stat, imunitatea unor deputați dubioși – nici nu au fost puse pe rol.

Și totuși, ceea ce s-a produs vineri, ne trezește unele speranțe. Vreau să cred, că vineri au fost puse bazele distrugerii sistemului mafiot oligarhic. S-au făcut primii pași spre revenirea în albia statului de drept. S-au întrezărit primele acțiuni de preluare a puterii din mîinile cartelurilor oligarhice și întoarcerea acesteia în mîinile partidelor, cetățenilor, societății civile.

În principiu, am observat primele tentative timide de revenire la normalitate:
- Procurorul General, care a fost votat prin încălcarea gravă a procedurii, fără a avea cele 51 de voturi necesare, a fost retras din funcție (legea privind votarea procurorului, a fost anulată). E limpede, fapt recunoscut și de Filat, și mai voalat de Lupu, că Procurorul era înaintat de PDM, verzii fiiind forțați să-l voteze pentru a crea guvernul. Deci, noul procuror era unul politic, compromițînd din start reforma justiției, prevăzută în planul UE-RM privind liberalizarea vizelor. Așadar, revocarea acestuia este în concordanță cu cerințele europenilor privind reforma justiției.

- Supunerea CNA guvernului, este și ea, o revenire la normalitate. CNA era o perioadă îndelungată sub executiv. Plahotniuc și-a dorit supunerea acestei structuri legislativului, adică spicherului Marian Lupu. Practic, în majoritatea statelor europene, această instituție face parte din ierarhia executivă. Astfel, această instituție trece de sub control personal, sub control colectiv. În viziunea noastră, mult mai corectă ar fi fost desființarea acestei structuri, care s-a compromis definitiv.

- Schimbarea sistemului de vot, prin revenirea la sistemul proporțional. Legea despre sistemul mixt a fost dur criticată de secretarul CoE T.Jagland. Deci, este o cerință a europenilor. Majorarea pragului, deși discutabilă, a existat în RM vreo 8 ani. Astfel, mafia politică va primi o lovitură.

- Premierul interimar a primit prerogative suplimentare. Este un lucru evident pozitiv. Astfel, guvernul va fi funcțional, activitatea acestuia nu va fi blocată de oligarhi, așa cum și-o dorea Palhotniuc.

- Amendamentul la legea privind CC, care permite demisia membrilor curții, în cazul în care-și pierd încrederea sau violează jurămîntul. PD-L-iștii au acuzat, că, chipurile, curtea astfel va fi subjugată politic, inducînd gîndul, că aceast acum ar fi liberă și autonomă! Vă dați seama?

De fapt, e limpede – Curtea demult nu mai este o instituție de drept. Ea a devenit o instituție politică, formată din reprezentanți politici, aserviți liderilor politici (Tănase – ex-membru PLDM, Băieșu –PD, Popa –PL, Dolea şi Panţîru au fost promovaţi de CSM, unde şef este Corochii, omul lui Plahotniuc, Dolea mai fiind și amic de al lui Tănase). Deci, despre ce independența a curții mai poate fi vorba?

Și atunci, cum de întors CC în albia legalității, dacă aceasta a devenit total aservită lui Plahotniuc? Dacă despre A.Tănase presa scria, că acesta s-a întîlnit cu Ghimpu înainte de adoptarea deciziei curții…Dacă despre V.Popa spuneau D.Diacov, I.Păduraru, I.Hadîrcă, că el este cel care a inspirat sesizarea, și tot el este cel care a judecat-o. Dacă Marian Lupu, și Vlad Filat, declarau în unison, că deciziile curții sînt cumpărate.

Curtea prin ultimele sale decizii, s-a plasat de asupra legii și trebuie reîntoarsă în albia de drept. Prin amendamentul propus, judecătorii vor fi responsabilizați pentru deciziile adoptate, și în realitate, vor fi eliberați de aservirea față de oligarhi, fiind sub controlul voinței poporului, adică a parlamentului. Numărul propus pentru demiterea judecătorului CC este unul mare – 61 de voturi, fiind greu de atins. Asta și este o garanție reală a inamovibilității judecătorilor. Credem că amendamentul propus e unul tranzitoriu, care ar putea fi eliminat în situația în care vom avea o curte formată nu din politicieni sau aserviți, ci din profesioniști din domeniu. Amintim, că chiar și în SUA, atat judecatorii curtilor federale cat si cei ai Curții Supreme, pot fi destituiti prin procedura de impeachment , in cazul in care se fac vinovati pentru tradare, coruptie, crima contra bunurilor publice sau delicte grave. Or, la noi aceștia se vor infailibili…

Despre criticile europenilor și a PD-L-iștilor

Unele legi adoptate au fost criticate dur de PD-L-iști, dar și europeni. Lupu, speriat de moarte că imperiul lui Plahotniuc se poate prăbuși, a cerut în mod categoric lui Timofti să nu le promulge.

Reacția lui Lupu și Ghimpu ne miră. Vorbind că legile menționate nu au trecut expertiza CoE, uită să spună, că majoritatea legilor adoptate de AIE nu au trecut expertiza acestui organ. Inclusiv schimbarea codului electoral, alegerea procurorului, reforma CNA.

Vorbind despre critica adusă de Gianni Buquicchio, președintele comisiei de la Veneția, uită să spună că aceasta nu este poziția oficială a Comisiei, ci poziția președintelui. În plus, atunci cînd comisia și-a dat avizul negativ pe simbolica PCRM, referendumul constituțional, Ghimpu declara că RM este un stat suveran, și comisia ne poate da recomandări, nu ordine imperative. Acum, tot ei fac referire la Buquicchio, pe care 4 ani l-au neglijat.

Vorbind despre uzurparea puterii, PD-L-iștii uită, că anume ei au fost acuzați atît de PCRM, cît și de CAIC, PSD, și alții de uzurparea puterii. Și anume ei și-au dorit uzurparea puterii, excluzîndu-l pe Filat din fruntea executivului, mai adoptînd și decizii dubioase ale CC. Tot ei l-au amenințat pe Timofti cu demisia, au pornit referendumul contra bașcanului UTAG M.Formuzal.

Țipînd că prin aceste legi se compromite semnarea asocierii politice la Vilnius, Lupu uită că, cîteva săptămîni în urmă, anume el afirma, că la Vilnius nu va fi semnat absolut nimic, și că vectorul european este demult compromis. Vedeți cît de repede își schimbă acesta macazul?

În ceea ce privește poziția europenilor (legea privind responsabilitatea curții; pragul electoral) –să nu ne grăbim cu concluziile. Amintim, că anterior, aceiași europeni, prin gura lui Dirk Schuebel și Kalman Miszei, își manifestau nedumerirea legată de decizia sus menționată a curții.

Tot europenii, prin Thorbjørn Jagland, criticau introducerea sistemului electoral mixt. Respectiv, deciziile adoptate sînt o încercare de a satisface cerințele europenilor. Amintim, că și ambasadorul SUA a criticat dur decizia curții, făcînd aluzie la corupție politică. Or, americanii sînt mai tranșanți și categorici în asemenea lucruri. Și faptul, că l-am văzut pe amsabasadorul SUA alături de Filat, oferind echipament vamal, ne face să credem, că PLDM a avut girul Statelor Unite. La moment credem, că Stefan Fule și Caterine Ashton fie nu sînt la curent cu situația creată, fie s-au grăbit cu aprecierile. Se spune, că reacția fulger a europenilor se datorează unei firme de lobby și PR politic, angajată de păpușar. Sînt tentat de a crede, că lucrurile se vor limpezi, și poziția europenilor se va echilibra. Pînă la urmă, nu-mi imaginez, cum poți intra în UE, condus de un individ urmărit de Interpol. Sau de un deputat, comndamnat la 4 ani de închisoare de Romania, stat UE. Sau cu un director CNA, pe care presa europeană îl acuză de sabotarea anchetei Magnițki!

Concluzii

Abia am terminat articolul, cum pe voxpublika apar 4 materiale: Timofti aservit lui Filat, Timofti nu te lasă aservit de Filat, Timofti între interesul lui Filat și interesul țării, etc.

Deci, Păpușarul e speriat. Și-a scos mercenarii să isterizeze opinia publică. Înseamnă, că totul ce se face este corect. Sper că președintele Timofti va avea destulă voință să treacă peste aceste urlete. Și sper, că PLDM, PCRM, PSRM, și fracțiunea liberală condusă de Hadîrcă vor avea destul curaj să meargă înainte.

Bogdan Țîrdea

www.bogdantsirdea.eu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?