Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Turcia: Opoziția va contesta referendumul la cea mai înaltă instanță administrativă

21 apr. 2017,, 18:00   Externe
1524 0

Principalul partid turc de opoziție a anunțat vineri că va sesiza Înalta Curte administrativă pentru a anula o decizie contestată a autorității electorale în urma referendumului privitor la extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

Opoziția turcă contestă legalitatea unei decizii de ultim moment a Înaltului Consiliu Electoral (YSK) de a considera ca valide buletinele de vot nemarcate cu ștampilă oficială, afirmând că ea ar putea să fi favorizat victoria taberei "Da", care a câștigat referendumul la un scor strâns, cu 51,4% din voturi, potrivit rezultatelor neoficiale.

YSK a respins miercuri un prim recurs prezentat de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP).

"Vom continua demersul în fața Consiliului de Stat pentru a obține anularea deciziei YSK de autorizare a buletinelor de vot neștampilate", a afirmat președintele CHP, Bulent Tezcan, într-un comunicat citat de canalul de televiziune CNN-Turk.

Consiliul de Stat, structură care datează din vremea Imperiului Otoman, este cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei.

Tezcan a invitat YSK să nu publice rezultatul oficial al referendumului atât timp cât toate căile de recurs nu vor fi fost epuizate.

"Indiferent că cetățenii au votat 'da' sau 'nu', noi ne vom continua lupta până la capăt pentru a proteja drepturile celor 49 de milioane de cetățeni care au luat parte la vot", a adăugat el.

Premierul turc Binali Yildirim a calificat în declarații de presă noul recurs al CHP drept "inconsistent".

O misiune comună de observatori ai OSCE și ai Consiliului Europei a estimat luni că scrutinul nu a fost "la înălțimea criteriilor" europene. Potrivit observatorilor, campania s-a desfășurat în condiții inechitabile, favorizând tabăra "Da", scrie AFP.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?