Plantațiile cele mai afectate de stihia de afara

Plantațiile cele mai afectate de stihia de afara

Comisia de monitorizare și documentare, creată la 20 aprilie 2017, printr-un Ordin emis de viceministrul Iurie Ușurelu examinează și evaluează în măsura posibilităților, gradul de afectare a culturilor agricole, în baza informațiilor prezentate de către Direcțiile Raionale Agricultură și Alimentație. 

S-a constat că, la moment, în agricultură nu sînt pagube majore. În Centru-Nord nu s-au înregistrat temperaturi mai mici de 0 +1  grade Celsius, astfel culturile din zona respectivă nu vor fi afectate major. 

Zona Centru-Sud se confruntă cu o situație mai rea.  Aici, în denivelări de terenuri agricole, s-au înregistrat temperaturi de pînă la -3 grade Celsius (Cahul, UTA Găgăuzia).

Precipitații atmosferice sub formă de ninsoare s-au înregistrat în zona de Centru și Sud. În zona centrală au căzut mai multe precipitații, formînd un strat de zăpadă de la 60-80 cm, în unele locuri chiar și 1 m, în timp ce în zona de Sud stratul de zăpadă a atins 50-60 cm grosime. În acest condiții, ar putea suferi plantațiile pomicole tinere, mai ales culturile de alun, a căror suprafață foliară este dezvoltată pînă la 40%. De asemenea, s-ar putea înregistra daune la plantațiile de cireș, vișin și cais. În unele zone din văi, plantațiile de nuc au înghețat.

Din cauza zăpezii masive în câteva localități s-au identificat distrugeri de sere, construite necorespunzător. 

În cazul în care pe teritorul Republicii Moldova se vor înregistra temperaturi mai mici de -4 -5 grade C, atunci pagubele vor crește.
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load