X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce se prăbușesc arborii sănătoși?

21 apr. 2017,, 10:34   Societate
2606 0

În aceste zile, mai mult ca niciodată, sună reproșuri la adresa întreprinderii „Spații Verzi”.

Instituția este acuzată de locuitorii capitalei că nu a intervenit la timp pentru a tăia crengile sau copacii care pe vreme de ninsori ar putea prezenta pericol.

Imaginile apocaliptice de ieri, care continuă să se adune și astăzi, în care vedeam arbori smulși cu tot cu rădăcini din pămînt, ridică mai multe semne de întrebare. Principala întrebare sună în felul următor: „Cum e posibil ca arborii tineri sau, la prima vedere, sănătoși să fie doborîți?” Iată ce ne-a explicat Oleg Todorov, arhitect peisagist, specialist în sivicultura urbană:

„Copacii verzi cad acum, deoarece au o coroană bogată. Iarna, copacii nu au frunze, crengile sînt goale. Acum însă ei sînt mult mai grei, la fel ca și zăpada care se adună pe ramuri.”

Aici mai trebuie să menționăm că iarna, tulpina și ramurile copacului sînt înlemnite, adică se află în stare de hibernare. Primăvara, copacul învie și are loc procesul de vegetație, ramurile devin mlădioase și mai firave, astfel încît greutatea lapoviței care conține aproximativ 100% apă apasă puternic întregul copac, ne-a mai explicat Oleg Todorov.

„Un factor important este și toaletarea (frezarea) copacului în perioada de adormire a copacului cînd conform procedurii se înlătură 40% din ramurile secundare. Această procedură este crucială atît în cazul copacilor din localitățile rurale, cît și din cele urbane. Și anume în cazul copacilor stradali, toaletarea permite apariția de ramuri noi, mai puternice, care pot rezista la asemenea calamități naturale de care avem parte astăzi. Încă un moment important este că, în mod obligatoriu, crengile trebuie frezate și formată corect coroana, astfel încît să nu se intersecteze cu diferite fire electrice, antene, etc.”

Citește și: Primarul Dorin Chirtoacă: „Toți să rămînă acasă! Situația excepțională se extinde pe întreg municipiul Chișinău!”

Numai în Chișinău, numărăm astăzi peste 1000 de copaci doborîți la pămînt. Fotograful Maxim Ciumaș a bătut ulițele orașului în această noapte și a surprins priveliști cu adevărat apocaliptice. Fire de troleibuz și copaci doborîți. Autospecialele de deszăpezire par atît de mici și de neputincioase pe lîngă troienele de zăpadă. Vedeți o galerie de poze semnate de fotograful Maxim Ciumaș:
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?