X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Petrenco: Curtea Constituțională a devenit parte a mașinăriei represive a structurilor oligarhice

7 mai. 2013,, 02:48   Politică
3989 0
Foto: jurnal.md
Pe 3 mai Parlamentul a adoptat decizia cu privire la posibilitatea revocării din funcție a judecătorilor Curții Constituționale. Aceste modificări legislative au fost comentate pentru publicația "Puls" de către deputatul comunist Grigore Petrenco.

Deputatul comunist consideră că nu s-au făcut schimbări radicale, deoarece "în Legea cu privire la Curtea Constituțională există deja mecanismul de retragere a judecătorilor. Acest lucru îl pot face însăși judecătorii. În acest caz, respectivele capacități au fost extinse, iar noi nu vorbim despre faptul că un judecător poate fi destituit nu se știe pentru ce de o majoritate parlamentară simplă. Judecătorul Curții Constituționale poate fi demis în caz de încălcare a jurămîntului și pierderea încrederii de către Parlament cu trei cincimi din voturile deputaților".

Totodată Grigore Petrenko a spus că "astăzi, în Curtea Constituțională are încredere numai dl Plahotniuc și, poate, Ghimpu. Pentru că ceea ce face CS - este pe punctul de a da o lovitură de stat constituțională. Deciziile recente și lipsa de decizie în cazul secerii și ciocanului, declarațiile politice ale conducerii CS au ieșit din cadrul legal ".

"Curtea Constituțională, care trebuie să stea la straja Constituției și să protejeze drepturile constituționale fundamentale ale cetățenilor, de fapt, a devenit o parte a mașinăriei represive, care în cîțiva ani a fost formată de structurile oligarhice", - a spus politicianul.

În opinia sa, judecătorii Curții Constituționale, în ciuda avizului Comisiei de la Veneția, sînt complici la încălcarea drepturilor omului, deoarece refuză să examineze problema simbolurilor partidului "secera și ciocanul" și în loc să examineze problema în termenul legal de șase luni, fără niciun fel de motive decît politice, nu emit o hotărîre deja de zece luni.

Potrivit lui Gr. Petrenko "exemple similare cum membrii Curții Constituționale devin călăii drepturilor omului și acționează împotriva Constituției și a principiilor democratice fundamentale, pot fi utilizate ca bază pentru pierderea încrederii."

În concluzie, deputatul comunist a menționat că "atunci cînd un partid politic șantajează în mod deschis întregul Parlament, că CS va anula orice decizie a majorității parlamentare - este un element al loviturii de stat și uzurpare a puterii." El și-a exprimat convingerea că "dacă există voință politică din partea majorității forțelor politice, atunci această uzurpare a puterii și tentativa de lovitură de stat pot fi oprite, altfel șase răufăcători vor teroriza întreaga țară. Astăzi, ei refuză să examineze recursurile, mîine vor declara că Republica Moldova este al doilea stat românesc, iar independența și suveranitatea sa sînt "o etapă intermediară". Această componență a CS s-a compromis complet prin acțiunile sale".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?