Accelerarea ratei inflației în Moldova

Accelerarea ratei inflației în Moldova

În Moldova a fost înregistrată accelerarea ratei inflației, transmite NOI.md.

Potrivit datelor oferite de Banca Națională a Moldovei în luna martie 2017, rata anuală a inflației a constituit 5,1 la sută, în creștere cu 0,4 puncte procentuale față de luna precedentă, poziționîndu-se în proximitatea țintei de 5,0 la sută cu o posibilă deviere de ±1.5 puncte procentuale de ținta - 5 %.

Conform specialiștilor BNM, ritmul anual al inflației continuă dinamica ascendentă, înregistrată în perioada ianuarie-februarie. Evoluția respectivă a fost determinată de dinamica prețurilor din luna martie și de efectul unui nivel scăzut al inflației la începutul anului 2016.
.
Persoane responsabile de la BNM subliniază că riscurile externe de natură inflaționistă sînt legate de majorările prețurilor internaționale la produsele alimentare și petrol. Riscurile și incertitudinile de proveniență internă în ce privește inflația reies din prevalarea lichidităților excesive în sectorul bancar, stimulate de politica fiscală pentru anul 2017, efectul perioadei de bază scăzute în anul 2016, dar și din majorarea anticipată a unor tarife la serviciile comunale.

BNM estimează că rata anuală a inflației va avea o traiectorie ascendentă pînă în trimestrul III 2017 și se va afla în limitele intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de ținta inflației de 5,0 la sută, în corespundere cu prognoza inflației, prezentată, mai devreme, în primul din acest an - Raport asupra inflației nr.1, 2017.
 
Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load