MAEIE: Restabilirea controlului al frontierei este o măsură legitimă

MAEIE: Restabilirea controlului al frontierei este o măsură legitimă

Tendinţa autorităţilor Moldovei de a-şi restabili controlul asupra sectorului transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene este una absolut firească şi legitimă.

O declaraţie în acest sens a făcut viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Lilian Darii miercuri, la întrevederea cu şefii misiunilor diplomatice ai statelor membre ale Uniunii Europene, Delegaţiei UE, Misiunii OSCE, Ambasadei Federaţiei Ruse, Ambasadei Ucrainei şi Ambasadei SUA, acreditate în Republica Moldova.

Surse din cadrul MAEIE au relatat că întrevederea a avut loc în cadrul campaniei de informare a opiniei publice referitoare la organizarea controlului în comun moldo-ucrainean în punctul de trecere a frontierei "Cuciurgan-Pervomaisc".

Viceministrul a subliniat că "controlul la frontierele proprii are la bază principiul general recunoscut al dreptului internaţional privind respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor, consfinţit în documentele fundamentale ale ONU şi OSCE, inclusiv în deciziile adoptate în cadrul reuniunilor ministeriale ale OSCE cu privire la reglementarea conflictului transnistrean".

Potrivit lui, controlul comun în punctul de trecere a frontierei "Cuciurgan-Pervomaisc" urmează să fie efectuat în baza Acordului interguvernamental moldo-ucrainean din 11 martie 1997 şi a Protocolului dintre serviciile vamale şi grănicereşti, semnat la 4 noiembrie 2015. 

„Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeană, la a cărui realizare o contribuţie practică urmează să fie adusă de Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM). Un control comun de acest fel se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene Briceni-Rosoşenî, Criva-Mămăliga, Larga-Kelmenţî şi Giurgiuleşti-Reni", a amintit Darii.

El a menţionat că scopul desfăşurării controlului comun în punctul de trecere "Cuciurgan-Pervomaisc" este de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, transport şi persoane, care nu va prejudicia în niciun fel interesele agenţilor economici şi ale persoanelor fizice din regiunea transnistreană. 

"Dimpotrivă, acesta va conduce la stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, inclusiv a bunurilor supuse accizelor, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport", susţine viceministrul.
 
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load