Plahotniuc reacționează la inițiativa lui Dodon

Plahotniuc reacționează la inițiativa lui Dodon

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, califică drept „ficțiune politică” propunerea lui Igor Dodon cu privire la introducerea votului mixt în locul celui uninominal, comunică NOI.md.

Într-o postare pe blogul său, democratul spune că inițiativa votului uninominal va fi adoptată în ciuda amenințărilor venite din partea socialiștilor precum că s-ar putea să nu participe la alegerile din 2018.

„PDM este pregătit să le ofere cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct deputatul, sa aibă parte de alegeri populare adevărate, în sistem uninominal. Acest lucru se va produce indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces. Vom face asta chiar dacă PSRM ameninţă cu faptul că, în cazul introducerii sistemului uninominal, ar putea să refuze participarea la alegerile următoare. Acesta nu e cel mai rău lucru, l-aş trece chiar la capitolul avantaje pentru introducerea sistemului uninominal de vot”, a remarcat Plahotniuc.

Potrivit lui, proiectul propus de Igor Dodon nu este unul real, "ci doar o încercare de a stopa introducerea votului uninominal, de a îndrepta discuţiile într-o altă direcţie, de a tergiversa şi de a lăsa clasa politică nereformată, exact în starea în care este ea acum, cînd cetăţenii nu au încredere în partide, nu au încredere în Parlament, cînd nu deţin niciun control asupra deputaţilor".

În opinia lui, prin asemenea abordări socialiștii merg împotriva voinței poporului, întrucît, spune el, cetățenii își doresc schimbarea sistemului electoral.

„De ce totuşi Igor Dodon a cerut pentru preşedinte alegeri directe, dar pentru organul legislativ suprem nu doreşte să aibă aceeaşi abordare?! E foarte simplu. Pentru că vorbele socialiştilor precum că ar fi pregătiţi de schimbarea clasei politice sînt o ficţiune. Declaraţia lor privind necesitatea respectării dorinţei poporului o tratează tot ca pe o ficţiune, pe care o folosesc doar atunci cînd coincide cu interesele PSRM şi cînd trebuie să se mai joace, pentru a cîta oara, cu vectorul geopolitic”, a mai spus Plahotniuc. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load