X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Lumina Sfîntă a fost aprinsă la Ierusalim (VIDEO)

4 mai. 2013,, 16:46   Societate
12619 3
Foto: bzi.ro
Ceremonie emoţionantă la Ierusalim, acolo unde mii de credincioşi s-au adunat la mormîntul lui Iisus Hristos ca să ia Lumină Sfîntă.

Ritualul miraculos a culminat cînd patriarhul ortodox al Ierusalimului, Teofil al III-lea, a ieşit din cripta Mîntuitorului cu Flacăra Domnului aprinsă. Focul Haric s-a răspîndit cu repeziciune printre pelerini.

Patriarhul Ierusalimului, Teofilos al III-lea, a coborît în mormîntul sacru al Mîntuitorului, de unde s-a întors cu lumina, pe care a împărțit-o pelerinilor. Ritualul aprinderii focului sfînt în Sîmbăta Mare este cel mai vechi ritual creștin, datînd din secolul al IV-lea.

Credincioșii, împreună cu Patriarhul Ierusalimului, însoîit de preoîi și ierarhi, au înconjurat apoi de trei ori sfîntul Mormînt.

Inainte de a cobori în sfîntul mormînt, Patriarhul îsi va scoate veșmintele și mitra, pentru a arata că nu are asupra lui chibrituri sau brichetă. Apoi a coborît pîna la lespedea pe care se afla o candelă neaprinsa și o carte de rugăciuni.

Potrivit credinței, Lumina Sfîntă coboară din cer și aprinde candela, un moment considerat simbolul suprem al Invierii Mîntuitorului.

Patriarhul s-a intors cu cele douî mînunchiuri de cîte 33 de lumînări aprinse și a îmărțit Lumina Sfîntă preoților și miilor de credincioși.

În primele 33 de minute de cînd este aprinsă, flacăra nu arde nimic din ceea ce atinge, susțin credincioșii.

Din Biserica Sfîntului Mormînt, lumina este dusă la Biserica Nativității din Betleem și către toate bisericile tărilor ortodoxe.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?