Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Politolog: Între PSRM şi PDM va începe un adevărat război politic

19 apr. 2017,, 09:00   Politică
3956 7

Ideea de trecere la sistemul electoral mixt în Parlament este inclusă în programul Partidului Socialiştilor, însă ei sînt împotriva sistemului uninominal, dar şi împotriva sistemului mixt, susţine politologul Vitalie Andrievschi.

Solicitat să comenteze iniţiativa şefului statului privind trecerea la sistemul electoral mixt, el a spus că susţinătorii PSRM s-ar putea gîndi în acest caz: "ne-au înşelat o dată, înseamnă că ne vor mai înşela".

"PSRM este speriat şi de faptul că sistemul uninominal este susţinut de alegători. Este vorba de colectarea de semnături, făcută de PDM, care se apropie deja de 1 milion de semnături, dar şi sondajele de opinie pe acest subiect. Totodată, Dodon s-a pomenit în lupta împotriva sistemului uninominal într-o echipă cu Vladimir Voronin, Maia Sandu, Andrei Năstase şi Renato Usatîi. El însă nu are nevoie de aceasta. Şi cu cît mai repede se va distanţa el şi PSRM de ei, cu atît mai bine", consideră Andrievschi, care a subliniat că, prin propunerea sistemului mixt Igor Dodon se îndepărtează de acest grup, însă nu intră în grupul PDM.

"El are proiectul lui aparte. Acesta este un plus pentru el. toate cele enumerate au determinat alegerea lui Igor Dodon şi l-au impus să propună sistemul mixt. Pentru el aceasta este cea mai bună variantă. Şi nu cred că acest lucru a fost coordonat cu Vlad Plahotniuc. Interesele lor sînt împărţite în ultimul timp", a spus politologul.

El nu exclude că mai aproape de alegeri, între PSRM şi PDM va începe un adevărat război politic.

"Vor lupta Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon, însă în realitate, acest război va fi între două căi de dezvoltare a Moldovei, între vectorul european şi cel eurasiatic", consideră Andrievschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?