Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Osmochescu, despre propunerea introducerii votului mixt

18 apr. 2017,, 16:31   Politică
4384 2

Sistemul electoral mixt este cel mai potrivit pentru realitățile din Moldova, a declarat expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu, intervievat de NOI.md.

Potrivit lui, din 1994 pînă în prezent, sistemul electoral din Moldova, bazat pe liste de partid, s-a dovedit a fi unul ineficient, întrucît a permis propulsarea unor persoane incompetente în Parlament, necunoscute alegătorilor.

„Nu este real cînd într-un stat mic ca al nostru – fără experiență politică, fără tradiție democratică – să existe în jur de 50 de partide. Astăzi am ajuns în situația cînd unele partide se vînd, altele apar doar înainte de alegeri, iar lupta electorală se transformă într-o spălare de bani. Al treilea aspect negativ se referă la faptul că partidele care vin la putere au platforme politice absolut opuse uneori – unii vin cu ideea integrării europene, alții a integrării euroasiatice, ceea ce nu oferă posibilitatea atingerii unui consens în vederea formării unui parlament care s-ar lupta pentru interesele majore ale statului”, susține Nicolae Osmochescu.

Expertul este de părere că introducerea sistemului mixt – jumătate dintre deputați aleși pe liste de partid, iar a doua jumătate în circumscripții uninominale – va soluționa o bună parte dintre problemele actualului sistem. Osmochescu se arată convins că implementarea acestui mecanism va facilita formarea unei majorități parlamentare lucrative. „În urma votului mixt vom avea o treierare a partidelor politice și, treptat, peste două-trei legislaturi, la putere vor veni 3-4 partide, care se vor alterna. Astfel, în timp se vor cristaliza 3-4 forțe politice care urmăresc același scop, au practic aceleași obiective, dar care văd diferite mijloace de atingere a lor”, a subliniat el.

În opinia expertului, democrații țintesc de fapt introducerea sistemului de vot mixt, chiar dacă oficial se pronunță pentru votul uninominal. „Consider că PDM a mers pe maximum, după principul cere mai mult ca să obții ce îți dorești, este un pas strategic”, a opinat el.

Nicolae Osmochescu mai spune că în varianta propusă de PDM proiectul cu privire la votul uninominal, conține unele carențe, în special ideea revocării deputaților. Această prevedere, în opinia lui, este neconstituțională și nu poate fi adoptată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?