Premierul Spaniei citat ca martor într-un proces de corupție

Premierul Spaniei citat ca martor într-un proces de corupție

Premierul conservator spaniol, Mariano Rajoy, urmează să fie citat ca martor în procesul legat de o vastă rețea de corupție în care sînt implicați responsabili ai formațiunii sale politice, Partidul Popular (PP), transmite marți AFP.

Informația a fost confirmată de un purtător de cuvînt al Audienței Naționale, instanța spaniolă specializată în dosare politico-financiare și de terorism, dar data la care Rajoy va fi audiat nu a fost încă stabilită.

Rajoy este citat ca martor în procesul început în octombrie 2016 și cunoscut în Spania sub numele de ''Gurtel''. Conform acuzării, membrii rețelei Gurtel, conduse de omul de afaceri Francisco Correa, ofereau mită și diverse cadouri funcționarilor și politicienilor pentru ca aceștia să acorde contracte unor anumite societăți.

Acest scandal a condus în anul 2014 la demisia ministrului sănătății, Ana Mato, al cărei fost soț este trimis în judecată sub acuzația că a fost unul dintre presupușii beneficiari ai cadourile oferite de rețeaua Gurtel.

Un alt acuzat, Luis Barcenas, fost trezorier al PP, trebuie să explice proveniența imensei sale averi, de circa 48 de milioane euro, bani depuși în bănci elvețiene. El a admis în fața judecătorilor că PP dispunea ''de resurse care nu apăreau în contabilitatea oficială'', acesta fiind alimentată conform de declarațiilor sale de donații făcute de oameni de afaceri.

Atunci cînd oamenii de afaceri obțineau un contract, ''ne dădeau 2-3% din sumă'', a spus în timpul procesului Francisco Correa.

Numeroasele scandaluri de corupție care au afectat Partidul Popular spaniol au contribuit la pierderea majorității absolute de către această formațiune la alegerile din anul 2015. Premierul Rajoy nu și-a asumat niciodată vreo responsabilitate în afacerea Gurtel.
 
 
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load