X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Aerul din fiecare al doilea local din capitală este foarte toxic (VIDEO)

18 apr. 2017,, 14:10   Capitala
2910 1

După ce a intrat în vigoarea legea antitutun, s-ar părea că atît cetățenii, cît și proprietarii localurilor ar trebui să devină mai disciplinați, însă realitatea se dovedește a fi alta.

În capitală zeci de localuri continuă să încalce această lege, permițînd fumatul în încăpere, astfel încît calitatea aerului din aceste obiective este foarte toxic pentru sănătatea umană, relatează NOI.md.

Acest lucru îl demonstrează și studiul realizat de Centrul pentru Politici și Analiza în Sănătate „Studiul situației după punerea în aplicare a Legii privind controlul tutunului”, realizat în urma monitorizării calității aerului în restaurante, cafenele și baruri din municipiul Chișinău.

În total au fost monitorizate 25 de localuri, o parte dintre care au fost inspectate și în anul 2013, doar că în studiul din 2017 s-a mers în localurile unde se fuma înaintea intrării în vigoare a legii antitutun. Astfel, din totalul celor 25 de localuri, 14 au fost inspectate și în 2013, iar 11 – sînt localuri noi.

În localurile unde se fuma s-a atestat un grad de poluare de 338 miligrame/m3 de particule în suspensie. Potrivit specialiștilor, în toate aceste localuri aerul este periculos pentru sănătate. Astfel, depășirea normelor de calitate este de 38 de ori mai mare. În localurile unde nu se fumează nivelul de pm 2,5 este de 23 de ori mai mic decît acolo unde se permitea întrebuințarea tutunului și a narghilelei, adică de 14,7 miligrame/m3 de particule în suspensie.

Reprezentanții Centrului menționează că cel mai înalt grad de poluare a aerului se înregistrează în localurile unde se permite fumatul a orice fel de produse, cum ar fi țigarete și narghilea. În localurile unde se fumează doar țigarete gradul de poluare a aerului este 635 miligrame/m3 de particule în suspensie, un nivel foarte periculos pentru sănătate. În obiectivele unde se permitea întrebuințarea de narghilea – nivelul de poluare era 205 miligrame/m3 de particule în suspensie – la fel de nociv ca și în celelalte localuri. Calitatea aerului a fost măsurată timp de minimum 30 de minute.

Potrivit studiilor anterioare ale Centrului, aceleași localuri care au încălcat legea pînă în prezent continuă să o facă și mai departe, iar din acest motiv se cere înăsprirea amenzilor care se aplică în aceste cazuri.

Studiul a fost realizat în luna februarie a anului curent.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?