X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Concediul pentru îngrijirea copilului ar putea fi redus

18 apr. 2017,, 13:20   Societate
7321 3

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei pledează pentru reducerea treptată a duratei concediilor pentru îngrijirea copilului.


La prima etapă se propune reducerea concediului cu doi ani. Astfel, concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu vârsta de la 3 ani va fi acordat până la 4 ani, dar nu până la 6 ani cum prevede legea actuală. Prevederea este stipulată în proiectul de lege privind modificarea Codului muncii, anunță bizlaw.md.

Potrivit autorilor, problema privind reducerea duratei concediilor pentru îngrijirea copilului se discută la diferite niveluri de mai mult timp. Potrivit acestora, principalele dezavantaje ale concediilor excesiv de lungi pentru îngrijirea copilului sunt:

  • reducerea participării femeilor cu copii mici pe piața muncii;
  • pierderea de către salariați a abilităților profesionale;
  • reducerea șanselor de a avansa în carieră/salarial;
  • discriminarea indirectă a femeilor la angajare și ulterior la promovare;
  • efecte negative asupra mărimii pensiei.

În afară de concediul de maternitate şi concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, femeii, precum şi altor persoane menţionate în Codul muncii, li se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, cu menţinerea locului de muncă (a funcţiei). În lipsa locului de muncă anterior (funcţiei anterioare), persoanelor menţionate li se acordă un alt loc de muncă echivalent (funcţie echivalentă).

Codul muncii mai prevede că în baza unei cereri scrise, în timpul aflării în concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului, femeia sau persoanele menţionate pot să lucreze în condiţiile timpului de muncă parţial sau la domiciliu.


Perioada concediului suplimentar neplătit se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, dacă contractul individual de muncă nu a fost suspendat din iniţiativa salariatului în caz de concediu pentru îngrijirea copilului.

Perioada concediului suplimentar neplătit nu se include în vechimea în muncă ce dă dreptul la următorul concediu de odihnă anual plătit, precum şi în stagiul de cotizare potrivit legii.

Autorii inițiativei consideră că modificările vizate vor asigura concilierea vieții de familie cu activitatea profesională și vor avea un efect benefic atât pentru salariați, cât și pentru angajatori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?