X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dodon propune o alternativă a votului uninominal (VIDEO)

18 apr. 2017,, 11:11   Politică
6503 17

Președintele Igor Dodon a semnat o inițiativă legislativă cu privire la introducerea sistemului electoral mixt, în loc de cel uninominal propus de PDM, notează NOI.md.

Potrivit șefului statului, sistemul mixt, care presupune alegerea a jumătate dintre deputați pe liste de partid și a jumătate în circumscripții uninominale este o cale de compromis între ceea ce-și doresc cetățenii și inițiativa guvernării. În opinia lui Dodon, aceasta este unica soluție pentru a depăși situația creată și a nu admite instituirea uninominalulului.

„Înțeleg că o parte dintre cetățeni doresc schimbări în ceea ce ține de sistemul electoral. De aceea, ținînd cont de faptul că este inacceptabilă propunerea PDM, dar și de faptul că majoritatea cetățenilor doresc schimbarea, vin cu propunerea de crea un sistem electoral mixt în Moldova. Acum mingea e pe terenul partidelor de la guvernare. Cerem PDM-ului să-și retragă proiectul și să purcedem la dezbaterea inițiativei cu privire la votul mixt”, a declarat Igor Dodon.
Inițiativa șefului statului prevede că 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, 50 în circumscripții teritoriale, dintre care cel puțin jumătate să fie constituite în diasporă și în regiunea transnistreană, iar restul 25% în raioane și în municipiul Chișinău. „Acest lucru exclude posibilitatea ca cei din majoritatea parlamentară să-și cumpere în țară circumscripții. Nordul sau sudul niciodată nu vor vota pentru PDM”, a punctat Dodon.

Șeful statului mai propune ca alegătorii din diasporă să poată vota timp de două zile la alegerile parlamentare, iar numărul secțiilor de votare să fie stabilit proporțional cu numărul cetățenilor prezenți într-o țară sau alta. O altă prevedere se referă la reducerea numărului necesar de semnături pentru înregistrarea candidaților pe circumscripții. Demnitarul propune un minim necesar de 600 de semnături, în loc de 1500 prevăzute în proiectul PDM.

Totodată, Igor Dodon spune că va insista pe modificarea Constituției, astfel încît numărul deputaților din Parlamentul Republicii Moldova să fie redus de la 101 la 71.

„Eu nu voi permite ca proiectul lui Plahotniuc – votul uninominal - să fie adoptat. Asta este poziția mea fermă. Cum o să obținem acest lucru, vom vedea”, a punctat Dodon.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?