Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Mandatul lui Tănase a expirat

18 apr. 2017,, 10:38   Societate
4345 5

Mandatul de judecător al Curții Constituționale al președintelui instituției, Alexandru Tănase a expirat la 14 aprilie, el însă va continua să îndeplinească funcția pînă la depunerea jurămîntului de către noul judecător.

Alexandru Tănase a fost numit de Guvern judecător la Curtea Constituțională la 8 aprilie 2011 pe un mandat de șase ani, iar la 14 aprilie 2011 a depus jurămîntul în fața Parlamentului.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională „judecătorul îşi exercită funcţia de la data depunerii jurămîntului”.

Alexandru Tănase nu a fost de găsit, dar judecătorul Curții Constituționale Victor Popa a comunicat pentru Radio Chișinău că Alexandru Tănase va continua să-și exercite funcția pînă la depunerea jurămîntului de către următorul judecător care trebuie numit de Guvern.

„Este hotărîrea Curții Constituționale prin care noi am interpretat articolul respectiv și am spus că mandatul judecătorului CC se prelungește pînă la depunerea jurămîntului noului judecător. Deci cînd Guvernul o să numească un nou judecător la Curtea Constituțională și el va depune jurămîntul, mandatul lui (Alexandru Tănase n.red) va expira. Pînă atunci el își duce exercițiul pînă la capăt”.

Amintim că în luna noiembrie 2016 Guvernul a votat un proiect de modificare a Constituției care prevedea ca judecătorii Curții Constituționale să fie numiți pe mandate de 9 ani, față de 6 în prezent, dar fără dreptul de a fi înnoit. În prezent, judecătorii CC au dreptul la două mandate. De asemenea, proiectul respectiv prevedea ca să fie șapte judecători ai Curții față de șase în prezent, al șaptelea urmînd să fie numit de șeful statului. „Mandatul judecătorilor Curții Constituționale aflați în exercițiul funcției la data intrării în vigoare a prezentei legi se prelungește cu 3 ani”, potrivit aceleași inițiative.

Proiectul a fost avizat de Curtea Constituționale la 6 decembrie 2016 și va putea fi examinat de Parlament după expirarea a șase luni, adică după 6 iunie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?