Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Catherine Ashton şi Stefan Füle avertizează R. Moldova

4 mai. 2013,, 01:15   Politică
4131 1
Foto: agerpres.ro
O serie de măsuri legislative adoptate recent în Republica Moldova, printre care şi votarea unui amendament la legea privind Curtea Constituţională ce permite înlăturarea judecătorilor care nu au 'încrederea' parlamentului, reflectă un tipar nou de luare a deciziilor la Chişinău, în care instituţiile statului au fost folosite în interesul cîtorva, se menţionează într-un comunicat comun al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, şi al comisarului european pentru extindere, Stefan Füle, dat publicităţii vineri seara.

'Am aflat cu profundă preocupare de adoptarea unui amendament la legea privind Curtea Constituţională a Republicii Moldova care permite înlăturarea judecătorilor din Curtea Constituţională dacă aceştia nu au 'încrederea' parlamentului. Această lege, ca şi un număr de alte legi importante, care aduc atingere unor chestiuni fundamentale precum funcţionarea democraţiei Republicii Moldova, au fost adoptate cu multă grabă, fără a consulta în mod adecvat societatea civilă şi fără a ţine cont de standardele europene privind reforma constituţională, în special cele ale Comisiei de la Veneţia', se apreciază în declaraţia comună a celor doi înalţi oficiali europeni.

În acest sens, precizează Ashton şi Fule, UE împărtăşeşte pe deplin preocupările exprimate de preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, în comunicatul dat publicităţii vineri. 'Înţelegem că aceste legi, pe lîngă măsurile care îi afectează pe judecătorii Curţii Constituţionale, includ măsuri privind legea electorală, pragul electoral necesar pentru intrarea partidelor în parlament, atribuţiile premierului interimar de a demite miniştri şi şefi de instituţii, precum şi o schimbare în statutul Centrului Naţional Anticorupţie. Asta urmează un tipar nou îngrijorător de luare a deciziilor în R. Moldova, reflectat şi în alte recente schimbări legislative, în care instituţiile statului au fost folosite în interesul cîtorva', adaugă şefa diplomaţiei europene şi comisarul european pentru extindere.

Ei îşi reiterează preocuparea că aceste măsuri 'aplicate fără pregătirea sau consultarea corespunzătoare, ar putea constitui o ameninţare pentru independenţa unor instituţii naţionale cheie şi un obstacol pentru continuarea dezvoltării democratice a R. Moldova şi stabilitatea statului de drept'. 'Facem apel la liderii politici ai Republicii Moldova să nu piardă din vedere impactul pe termen lung al deciziilor lor, inclusiv realizarea aspiraţiilor ţării', conchid cei doi înalţi oficiali europeni .AGERPRES.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?