X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Geneva Moldova a primit sfaturi despre eliminarea barierelor comerciale

18 apr. 2017,, 10:30   Economie
1881 1

Republicii Moldova i s-au oferit sfaturi despre eliminarea barierelor comerciale.

Acest lucru a avut loc în timpul prezentării rezultatelor Raportului privind barierele regulatorii și procedurale în calea comerțului din Republica Moldova în cadrul reuniunii Comitetului privind Capacitatea Comercială și Standardele din cadrul Comisiei Economice a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), care s-a desfășurat la Geneva. Raportul a fost realizat de către experții UNECE și finanțat de Guvernul Elveției, relatează NOI.md cu referire la Biroul pentru Reintegrare.

În cadrul reuniuniii Republica Moldova a fost reprezentată de către viceprim-ministrul Gheorghe Bălan, care a condus o delegaţie formată din experţi ai Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului Vamal, Institutului de Standardizare din Moldova și Centrului Național de Acreditare MOLDAC.

Vicepremierul a prezentat în plenul reuniunii evoluţiile economice actuale din ţară, în special axîndu-se pe situaţia din regiunea transnistreană, exprimând deschiderea autorităţilor de la Chişinău faţă de populaţia din stînga Nistrului şi agenţii economici din regiune. Au fost remarcate facilităţile acordate de autorităţile moldovene agenţilor economici din regiune, simplificarea procedurilor de înregistrare, obţinerea licenţelor de activitate, precum şi oportunitatea de a beneficia de un regim comercial preferenţial în raport cu piețele de desfacere ale Uniunii Europene.

De asemenea, în cadrul reuniunii experţii UNECE au făcut publice rezultatele Raportului privind bariere regulatorii și procedurale în calea comerțului din Republica Moldova, care prevede o serie de recomandări pentru eliminarea constrîngerilor în activitatea mediului de afaceri din Republica Moldova, precum și propuneri de facilitare a comerțului agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului.

În context, Gheorghe Bălan a menţionat că, potrivit raportului, Republica Moldova urmează să elaboreze și să implementeze o serie de proiecte ce țin de transparență (crearea unui portal pe reglementările în comerț), infrastructura calității (standardizare, metrologie, evaluarea conformității, etc.), îmbunătățirea standardelor în agricultură și a măsurilor sanitare si fitosanitare, precum și să simplifice procedurile vamale și să elaboreze un nou cod vamal, conform celui al Uniunii Europene.

Documentul mai stipulează că autoritățile Republicii Moldova urmează să elaboreze un plan de acțiuni, care va integra atît prevederile Acordului de facilitare a comerțului în cadrul OMC, cît și recomandările raportului UNECE în procesul de implementare a reformelor necesare pentru facilitarea activității agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului. În baza acestui document complex Republica Moldova va beneficia de asistență tehnică externă din partea partenerilor de dezvoltare.

Comisia Economică pentru Europa a Naţiunilor Unite este o organizaţie interguvernamentală compusă din 56 de state membre, cu sediul la Geneva, care asistă guvernele naţionale în procesul de integrare a economiilor autohtone în economia mondială, prin implicarea partenerilor de dezvoltare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?