Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Grupul Leancă vrea aceleași drepturi ca și alte fracțiuni

18 apr. 2017,, 09:55   Politică
2755 5

Membrii grupului parlamentar european format recent la inițiativa lui Iurie Leancă și a lui Valeriu Ghilețchi vor să dețină aceleași drepturi ca și fracțiunile parlamentare, notează NOI.md.

Foștii deputați PLDM au înaintat un proiect de modificare a Regulamentului Parlamentului, prin care se propune instituționalizarea grupurilor parlamentare și acordarea acelorași drepturi și obligațiuni ca și fracțiunilor. Autorii propun ca numărul minim de deputați care să poată forma un grup parlamentar să fie cinci.

„În vederea promovării unor viziuni și obiective comune, deputații independenți și/sau neafiliați care nu fac parte dintr-o fracțiune parlamentară pot constitui, în orice moment, grupuri parlamentare alcătuite din cel puțin 5 persoane. În sensul prezentului regulament, grupurile parlamentare vor dispune de aceleași drepturi și obligațiuni ca și fracțiunile parlamentare”, se precizează în proiectul de lege propus.

Autorii proiectului de lege argumentează că de cele mai multe ori componența fracțiunilor parlamentare nu este una rigidă, „modificîndu-se în funcție de evoluția vieții”. În opinia lor, prin îngrădirea dreptului de a forma noi fracțiuni pe parcursul mandatului, se exercită de fapt presiuni politice asupra conștiinței deputaților, ceea ce contravine doctrinei democrației reprezentative.
În prezent, Regulamentul Parlamentului prevede că fracţiunile parlamentare se constituie în termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului.

Menționăm că săptămîna trecută liderul PPEM, Iurie Leancă, a anunțat că nouă foști deputați PLDM vor forma grupul parlamentar european în Legislativ, cu scopul de a consolida forțele de dreapta. Din acest grup fac parte Valeriu Ghileţchi, Ştefan Creangă, George Mocanu, Aliona Goţa, Octavian Grama, Mihaela Spătaru, Simion Grişciuc, Iurie Leancă și Eugen Carpov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?