Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Astăzi va fi discutată inițiativa autorităților privind schimbarea sistemului electoral

18 apr. 2017,, 09:15   Politică
2035 2

Marți, 18 aprilie, la ora 13.30, în Sala Roșie a Centrului de conferințe Summit Events (str. Tighina, 49/3) va avea loc următoarea ședință a Consiliului Obștesc „Pentru o Patrie Liberă”, în cadrul căreia vor fi examinate două chestiuni: organizarea la 9 mai a unui Marș al Victoriei unit fără drapele de partid și inițiativa autorităților privind schimbarea sistemului electoral.

La eveniment vor participa reprezentanții formațiunilor politice de opoziție, ai organizațiilor obștești, etnoculturale, cele de veterani și tineret, oamenii de știință, cultură, reprezentanți ai comunității de experți și mass-media.

Reamintim că la ședința trecută s-a reușit să se atingă un consens obștesc în chestiunea privind organizarea evenimentelor dedicate Marii Victorii, precum și a fost elaborat un program în care un loc deosebit îi revine Marșului Victoriei de la 9 mai, din centrul Chișinăului pînă la Memorialul „Eternitate”, precum și celei mai mari în istoria țării curse auto preconizată pentru 7 mai. Această inițiativă a fost aprobată în cadrul Consiliului „Pentru o Patrie Liberă” și susținută de către veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Lucrărilor Consiliului li s-a alăturat majoritatea formațiunilor politice de opoziție care de asemenea au susținut aceste inițiative: PCRM, „Partidul Nostru”, Partidul „Casa Noastră – Moldova”, Partidul „Patrioții Moldovei” etc. În pofida faptului că Partidul Socialiștilor a ignorat prima ședință a Consiliului Obștesc, totuși, reprezentanții acestuia au fost invitați la următoarea ședință, la care ei acceptat să participe în prealabil.

În anul curent, în republică vor avea loc peste 70 de manifestări organizate de Consiliul Obștesc „Pentru o Patrie Liberă”. Aceste evenimente au demarat în cadrul seratei muzicale „Cîntece dogorîte de război” care a avut loc la 9 aprilie în parcul „Pușkin”. Astfel de acțiuni vor fi organizate săptămînal în weekend.

În opinia președintelui Consiliului Obștesc Igor Tuleanțev, practica de consolidare a societății de sărbătoarea Ziua Victoriei ar putea fi aplicată și în cazul altor chestiuni: „În condițiile unui stat acaparat ar trebui să lăsăm la o parte ambițiile personale și să ne unim de dragul Patriei noastre – a Moldovei. La 9 mai trebuie să avem o coloană unită, un Marș al Victoriei unic. Aceeași unitate ar trebui să fie și în chestiunea modificării sistemului electoral – toate forțele sănătoase din republică ar trebui să adopte o poziție unică. Cu toții înțelegem foarte bine că trecerea la sistem uninominal sau mixt servește regimului oligarhic pentru uzurparea puterii. În acest format ședința în cauză a Consiliului reprezintă o testare a „capacității de opoziție” a forțelor social-politice ale țării”, a declarat Tuleanțev.

Ședința Consiliului va începe la 14.00.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?