Părinții, interesați cum ar putea să-și protejeze copiii de mediul online

Părinții, interesați cum ar putea să-și protejeze copiii de mediul online

Tot mai mulţi părinți sînt interesați de faptul cum ar putea să-și protejeze copiii de mediul online, notează NOI.md.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul Internațional ”La Strada”, părinții înțeleg că unui copil nu trebuie să-i fie interzis accesul la Internet, ci doar trebuie ajutat să navigheze evitînd pericolele. Experții spun că în primele trei luni ale anului, pe portalul siguronline.md s-a dublat numărul părinţilor şi tutorilor care au cerut sfaturi în acest sens. Proiectul sus menționat aparţine Centrului Internaţional „La Strada”.

În majoritatea cazurilor, adulţii vor să afle cum să instaleze un program de control parental. Părinţii sau tutorii micuţilor au raportat consultantului conţinuturi dăunătoare sau chiar prezumate cazuri de abuz online.

Potrivit experţilor „La Strada”, în funcţie de vîrsta lor, copiii utilizează diferit noile tehnologii. În aceste condiţii, este practic imposibilă găsirea unei soluţii universale valabile pentru siguranţa online a tuturor copiilor.

Coordonatoarea proiectului siguronline.md, Angela Palancean, spune că mulţi părinţi deja cunosc şi folosesc diverse unelte de control parental care ajută la utilizarea mai eficientă şi mai sigură a Internetului de către copiii lor. Pe de altă parte, sînt şi dintre cei care nu știu nimic despre faptul că unele site-uri pot fi blocate, iar conţinutul pe care ajuge să îl vadă copilul lor online poate fi filtrat. Ce trebuie să ştie ei este că interzicerea accesului la Internet în niciun caz nu este o soluţie. Copiii oricum vor găsi o cale să acceseze Internetul, iar online pot fi traumatizaţi de comportamente sau conţinuturi dăunătoare. Prin urmare, este important ca responsabilizarea şi educaţia să înceapă în primii ani ai copilăriei, dar să fie consolidate şi prin alte măsuri de protecţie, precum programele de control parental.

Portalul siguronline.md a fost lansat de Centrul Internaţional „La Strada” în ianuarie 2013 în ideea că Internetul, tehnologiile informaţionale şi de comunicare pot ajuta copiii şi tinerii să cunoască, să înveţe şi să se dezvolte. Misiunea portalului este promovarea şi utilizarea în condiţii de siguranţă şi responsabilă a Internetului de către copii, inclusiv cu sprijinul şi implicarea specialiştilor, părinţilor şi profesorilor. Acesta oferă informaţii şi sfaturi relevante, dar şi o linie de consiliere şi raportare a cazurilor de abuz online.
 
Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load