X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Acest savant a creat prima instalaţie de transformare a energiei solare

21 mar. 2018,, 03:01   Ştiinţă şi IT
4856 0

Augustin Mouchot (1825-1911) – inventator francez, care a devenit cunoscut datorită activităţii sale asupra motoarelor şi asupra transformării energiei solare.

El a fost printre primii care creat o instalaţie care transforma energia solară în mecanică. Mouchot era mereu atras de ideea creării unor maşini, care să funcţioneze în baza noului tip de energie. El era convins că cărbunele, care a făcut posibilă revoluţia industrială, va fi epuizat cu timpul. Atenţia lui faţă de energia solară a fost alimentată de Claude Apulia și Horace de Saussure, al cărui cuptor solar a fost primul obiect al experimentelor lui Mouchot, care au avut loc în 1860. În 1866 Mouchot a creat primul colector solar parabolice. În 1869, el a realizat ideea maşinii solare pe abur.

În 1875 August a prezentat Academiei de ştiinţe franceze o maşină, care într-o zi senină produce aproxiomativ 2,3 litri de abur pe secundă. În 1878, maşina solară a lui Mouchot a cîştigat medalia de aur la Expotiţia mondială de la Paris. Principiul funcţionări instalaţiei se reducea la următoarele: cu ajutorul unor oglinzi concave, razele solare erau focusate pe cazan, iar aburul produs în urma încălzirii cazanului punea în funcţiune o maşină de tipar, care tipărea pînă la 500 de foi de ziar pe oră.

A doua invenţie demonstrată de Mouchot la Paris a fost maşina de refrigetare, pusă în funcţiune de energia solară – publicul putea vedea transformarea apei în gheaţă cu ajutorul căldurii solare. Era anul 1878!

150 лет назад этот ученый создал первый преобразователь солнечной энергии

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?