X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ostalep: Teme precum NATO sau unionismul sînt folosite pentru a distrage atenția

14 apr. 2017,, 16:46   Politică
4964 11

Timp de opt ani de cînd se află la guvernare, partidele proeuropene nu au reușit să propună un proiect de dezvoltare a țării, afirmă analistul politic Valeriu Ostalep, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, citat de Noi.md.

Între timp, astfel de subiecte precum apropierea de NATO, amenințarea Rusiei sau unionismul sînt promovate insistent cu scopul de a distrage atenția societății de la problemele reale, consideră Ostalep. „Ei nu sînt în stare să propună un proiect politic, economic pentru țară. Există o serie de întrebări la cari ei nu pot răspunde: cum vor fi create locuri de muncă, majorate exporturile, susținute întreprinderile? Toate astea ei nu vor și nici nu au interesul să le facă. Prin urmare se ocupă cu distragerea atenției pe alte teme: unionismul, NATO, tancurile rusești, amenințările rusești, inventează permanent ceva”, a relatat Ostalep astăzi în cadrul unei conferințe la tema: "Interesele naţionale ale Moldovei şi problemele politicii unidirecționale".

Potrivit lui, guvernarea nu poate asigura existența statului, atît timp cît economia nu lucrează și depindem permanent de fluxurile externe. „Dependența de donatorii externi presupune și dependența de dorințele lor, iar atît timp cît confruntarea dintre Occident și Rusia rămîne actuală, este clar de ce ei ne impun nouă legile lor. În mare parte ele nu au nicio legătură cu interesele și realitățile noastre”.

Comentatorul politic a amintit că integrarea europeană a Republicii Moldova este promisă de decidenții politici de la Chișinău încă demult. Potrivit lui, anterior fostul lider PDM Marian Lupu spunea că Moldova va depune cerere de aderare la UE în 2018, pe cînd astăzi Filip anunță că s-ar putea abia în 2019.

Valeriu Ostalep s-a referit și la conflictul instituțional dintre Președinție și Parlament. În opinia lui, refuzul coaliției de guvernare de a coopera cu un președinte ales de 48 la sută din alegători este o sfidare.

„Ei ignoră acea parte a societății care a ales președintele. Ei nu au de gînd să facă ceea ce nu le convine, dar avînd în vedere că ei urmăresc doar scopul de a se menține la putere și a se folosi de această pîrghie, în interese personale, toate chemările la discuții, propunerile bune, vor trece pe alături”, a remarcat Ostalep.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?