X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Hotărît! Moldova va primi un nou statut în UEE

14 apr. 2017,, 13:30   Politică
6760 18

Moldova va primi statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE).

Despre acest lucru a scris pe rețelele de socializare președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. O asemenea decizie fundamentală a fost luată pe parcursul ședinței desfășurate de Consiliul Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice la Bișkek, la care a participat și delegația moldovenească. Decizia a fost luată în unanimitate de către cei cinci președinți ai UEE: Rusia - Vladimir Putin, Belarus - Alexandr Lukașenko, Kazahstan - Nursultan Nazarbaev, Armenia - Serj Sargsyan și Kîrgîstan - Almazbek Atambayev.

Astfel, Consiliul Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice a sprijinit aspirațiile Republicii Moldova pentru o cooperare mai strînsă și obținerea statutului de țară-observator.

Igor Dodon a numit această zi: „una istorică pentru Republica Moldova”, menționînd că acest lucru l-au așteptat majoritatea cetățenilor țării noastre, acest lucru a fost promis, spre aceasta au tins mulți lideri politici și partide, pe parcursul mai multor ani. El a subliniat că Republica Moldova este prima dintre țările care a obținut această onoare.

Multe țări au venit cu inițiative de a fi semnate memorandumuri de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică, acorduri de liber schimb sau alte forme de cooperare cu UEE. Au fost deja semnate zeci de acorduri, inclusiv, un memorandum de cooperare cu Republica Moldova, la 3 aprilie 2017.

„Desigur, acest lucru nu înseamnă că Moldova a devenit din această zi membră a Uniunii Economice Eurasiatice, dar ne oferă posibilitatea de a afla mai multe despre principiile de lucru și deschide noi oportunități pentru agenții noștri economici. Acest lucru nu vine în contradicție cu Acordul de Asociere existent, care a fost semnat între Moldova și UE. Moldovei îi este predestinat să fie în relații de prietenie atît cu Vestul, cît și cu Estul, menținîndu-și și consolidîndu-și neutralitatea și statalitatea”, a subliniat Igor Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?