X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Un funcţionar ucrainean fugar a criticat contractul cu Moldova

14 apr. 2017,, 12:30   Economie
3074 2

Situaţia de pe piaţa energetică a Ucrainei „este aproape critică, autorităţile nu susţin cetăţenii şi economia, ci finanţează Moldova”.

Această opinia a expus-o în reţelele sociale antreprenorul şi politicianul ucrainean, fostul ministru al veniturilor și taxelor, Alexandr Klimenko, care este fugar din anul 2014.

El a scris, comentînd acordul, conform căruia DTEK Trading livrează energie electrică Moldovei, că această companie „va obţine profit în exces în circumstanţe de forţă majoră”.

„Volumul exporturilor numai în 2017 constituie 0,81 mil. MW/h. Costul energiei electrice conform contractului însumează 1360 grivne 1 MW/h. Această livrare de energie electrică este neprofitabilă pentru DTEK. Situaţia ţine de faptul că centralele termoelectrice livrează energie electrică pe piaţa internă a Ucrainei cu 2079 grivne. Diferenţa este de 1,4 mild. grivne din volumul anual total”, consideră Klimenko.

În opinia lui, „aceste pierderi vor fi incluse în tarife şi anume ucrainenii vor compensa companiei DTEK pierderile de pe urma vînzării energiei electrice moldovenilor la prețuri condiționat knockdown”.

„Se creează impresia că DTEK livrează în Moldova nu energia proprie scumpă, ci alta, foarte ieftină, procurată pe piaţa cu ridicata. Ea este produsă de centralele atomoelectrice. Tariful la energia electrică, pe care o produc CAE, într-adevăr este cel mai mic şi constituie 468 de grivne 1 MW/h. Pentru exportul de energie electrică de la DTEK va fi stabilit un preţ special redus. În cazul acestuia DTEK va cîştiga de pe urma exportului în Moldova un beneficiu de 531 mil. grivne. În plus, va obţine de la buget recuperarea TVA”, consideră Klimenko, atenţionînd că, deşi ponderea energiei electrice de la CAE la finele lunii martie a constituit aproape 64%, populaţia Ucrainei plăteşte pentru lumină de 2-3,5 ori mai scump decît costul ei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?