Minorităţile naţionale nu sînt reprezentate în administraţiile publice centrale

Minorităţile naţionale nu sînt reprezentate în administraţiile publice centrale

În administraţiile publice centrale ale Moldovei nu sînt reprezentate minorităţile naţionale - ruşii, ucrainenii, găgăuzii, bulgarii, iar acest fapt nu le permite să-şi apere interesele şi să-şi declare problemele.

Aceasta este concluzia principală a unui studiu efectuat de Raportorul special al ONU pentru drepturile minorităţilor naţionale, Rita IzsГЎk, care a fost prezentat miercuri, la Comrat.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa locală, coordonatorul special al oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului în Moldova, Veaceslav Balan, a menţionat că minorităţile nu sînt incluse în domeniul public.

"În afară de instanţele de conducere, în programa şcolară predomină rolul şi descrierea activităţii doar a poporului moldovenesc, se promovează limba moldovenească/romînă. Rolul altor etnii nu este reflectat în nici un fel", a spus expertul.

Balan susţine că raportul reprezintă o evaluare independentă a situaţiei din RM şi a menţionat că acesta trebuie să atragă atenţia autorităţilor nu doar la nivelul autonomiei, ci şi la nivel central.

"Aceste recomandări trebuie să fie promovate nu doar de başcan şi de minorităţile naţionale în localităţile lor, dar şi la nivel central", a subliniat el.

Rita IzsГЎk a vizitat Moldova în anul trecut. Ea a desfăşurat consultări cu reprezentanţii structurilor de stat, precum şi cu reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, comunităţilor lingvistice şi religioase de pe teritoriul Moldovei. Ea a luat cunoştinţă şi de situaţia din raioanele unde locuiesc minorităţile naţionale.
 
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load