Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Idis "Viitorul": Este necesar un nou sistem de împărţire a datoriei

12 apr. 2017,, 16:45   Economie
2684 0

Este necesar un nou sistem de împărţire a datoriei pentru gaz faţă de "Gazprom" între cele două maluri ale Nistrului, consideră fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", Victor Parlicov.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, la conferinţa "Impunitate şi înţelegeri rentiere în sectorul energetic al ţării", el a spus că "datoria Moldovei faţă de furnizorul rus constituie $500 mil., iar datoria Transnistriei - circa $6 mlrd., însă, formal, întreaga datorie aparţine întreprinderii "Moldovagaz" ".

"Rusia a folosit "Gazprom"-ul drept instrument principal pentru menţinerea regimului separatist, dar şi pentru coruperea şi folosirea ulterioară a "elitei politice moldoveneşti". Ultimii, care şi-au vîndut puterea pentru bani, au pus în pericol integritatea teritorială şi securitatea republicii. "Gazprom" a livrat gaz către "Moldovagaz", iar aceasta - către "TiraspolTransgaz", care de fapt nu este o întreprindere legală. Pe teritoriul Transnistriei gazul ajungea practic gratuit la CERS Moldovenească, la Uzina Metalurgică Moldovenească şi la cetăţenii simpli. În rezultat, Transnistria îi întorcea Moldovei doar datorii pentru gazul consumat. Numai în perioada 2006-2014, datoria a constituit $4,1 mlrd., care constituie 48% din PIB-ul Transnistriei", a spus expertul.

Potrivit lui, Rusia a folosit şi alţi actori importanţi, în special "Inter RAO EES", care a cumpărat CERS Moldovenească şi holdingul "Metalloinvest", devenind proprietarul Uzinei Metalurgice Moldoveneşti.

"Jocul mergea după principiul: crearea artificială a datoriilor, obţinerea controlului asupra activelor întreprinderilor de stat moldoveneşti şi finanţarea regimului transnistrean. Toate aveau un singur scop - menţinerea Moldovei în zona de influenţă politică a Rusiei", susţine Parlicov.

Expertul Sergiu Tofilat a menţionat că "controlul asupra unor întreprinderi importante ca CERS Moldovenească a permis Rusiei să reducă semnificativ preţurile de export la resursele energetice, care ajungea, de exemplu, în Romînia, şi să marginalizeze Ucraina.

"Distribuirea gratuită a resurselor energetice în stînga Nistrului a adus în bugetul transnistrean, în anii 2007-2016, circa $1,26 mlrd. şi a majorat datoriile pentru gazul rusesc pînă la $6 mlrd. "Moldovagaz" nu poate restitui nici un leu din această datorie, căci nu are nicio treabă cu persoana juridică legală. Dar continuă să acumuleze datorii", susţine el.

Experţii au spus că o variantă pentru depăşirea situaţiei de criză este desfăşurarea negocierilor cu "Gazprom", pentru a pune în siguranţă activele "Moldovagaz" de achitarea datoriilor transnistrene. Iar dacă furnizorul rus nu va merge la dialog, atunci să fie aplicate toate pîrghiile politice şi juridice legale pentru anularea datoriilor Transnistriei pentru Moldova.

În opinia lui Parlicov, trebuie efectuat controlul administrării "Moldovagaz", pentru a distribui corect şi datoria internă: dacă datoria este acumulată din cauza managementului deficitar (procurarea echipamentelor vechi la preţul celor noi - "I."), aceasta va fi achitată de acţionarii întreprinderii. Însă pierderile "Moldovagaz" din cauza politicii de stat în domeniul tarifelor vor trebui să fie achitate din bugetul de stat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?