În martie, băncile în proces de lichidare au achitat 31 mil. lei

În martie, băncile în proces de lichidare au achitat 31 mil. lei

În luna martie, cele trei bănci din Moldova aflate în proces de lichidare au achitat datorii în sumă de circa 31 mil. lei.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, Banca de Economii a întors 16,64 mil. lei din creditul de urgenţă acordat de Banca Naţională, Banca Socială - 14 mil. lei, iar Unibank - 0,3 mil. lei. Pînă în prezent, au fost recuperate aproximativ 963,24 mil. lei din aceste credite.

În toamna anului 2014, aceste bănci au primit de la Banca Naţională, sub garanţia Guvernului, credite în valoare de 14 mlrd. lei cu o dobîndă de 0,5% aceasta după ce din bănci au fost furaţi aproximativ $1 mlrd. Ulterior, miliardul furat a fost transferat în datorie publică, fapt împotriva căruia se pronunţă în continuare opoziţie şi însuşi Preşedintele Igor Dodon, fost lider al Partidului Socialiştilor.

De investigarea furtului miliardului se ocupă organele de drept din Moldova şi detectivii financiari ai agenţiei americane Kroll. Potrivit datelor acesteia, în urma tranzacţiilor frauduloase, din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost transferate $200 mil. pe conturile din Rusia, $95 mil. - pe conturile din Moldova, $58 mil. - în Estonia şi $41 mil. în Cipru.
 
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load