X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Primăria dă "undă verde" investițiilor corupte (VIDEO, DOC)

7 apr. 2017,, 13:10   Capitala
3628 0

Schemele de corupție pentru atragerea investițiilor străine îngrijorează societatea civilă.


Primăria Chișinău este implicată în schemele de corupție, care sînt realizate, inclusiv, de către companiile din umbră. Aceste scheme se fac în cazul oferirii loturilor de pămînt în arendă, cantitatea acestora fiind în continuă creștere. Despre temerile lor în acest sens au vorbit la conferința de presă, vineri, 7 aprilie, activistul civil Vitalie Voznoi și expertul Sergiu Ungureanu, transmite NOI.md.

În mai multe cazuri de transmitere a loturilor de pămînt arendatorilor în baza schemelor de corupție este implicat retailerul german «Kaufland». Activistul civil Vitalie Voznoi a povestit despre faptul că terenul pe care compania «Kaufland» intenționează să-și deschidă hipermarketul la Ciocana ar fi avut inițial o altă destinație. În anul 2005 „Investitorul «Ani Roada Gliei» a primit un contract de arendă pentru un teren de pe bulevardul Mircea cel Bătrîn, pe care planifica să construiască și să utileze o piața agricolă. În anul 2006 Consiliul Municipal a adoptat proiectul de decizie, în care investitorului i se permitea să efectueze lucrări de construcții conform planului-cadru stabilit. Doi ani proiectul a fost dat uitării, ca în anul 2008 să fie introduse modificări în această decizie. Din acel moment investitorul, contrar deciziei inițiale a primit dreptul de a construi un centru comercial de tip«Mall» cu spații comerciale“, a relatat Vitalie Voznoi.

Compania «Kaufland», potrivit spuselor activistului, în cazul terenului de pe bulevardul Mircea cel Bătrîn a fost menționată pentru prima dată, la sfîrșitul anului 2016. „Vice-ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Anatoli Zolotcov i-a trimis directorului«Ani Roada Gliei» o scrisoare în care a informat despre faptul că compania «Kaufland» se ocupă de lucrări de proiectare pe terenul indicat. După doar o lună, în decembrie 2016 «Kaufland» obține certificatul de urbanism. Ocolind legislația, investitorul a primit dreptul de a construi fără a efectua lucrări de pregătire. La această etapă deja se poate vorbi despre abuz de putere din partea oficialilor din Guvern și Primărie“, susține activistul civil.

Același investitor s-a dovedit a fi implicat și în demolarea Grădiniței №178 de la Buiucani. „Companiei «Novaeurolux»îi este acordat dreptul de a arenda terenul de 1,65 hectare, pe care se afla atunci grădinița. După ce «Novaeurolux» a primit de la primarul general permisiunea să închirieze terenul, a demolat grădinița și a privatizat teritoriile înconjurătoare, compania schimbîndu-și proprietarul, dispărînd practic de la orizont. După aceea, interes față de terenul în cauză a manifestat anume compania «Kaufland», care a anunțat despre planurile sale de a construi un hipermarket», a povestit el.

Ambele cazuri, potrivit participanților la conferința de presă au mai multe puncte de tangență. „Vedem în cazul acestor obiecte o “serie„ de scheme de corupție. La început terenurile au fost oferite, fără drept de privatizare. Apoi acestea au primit aviz pozitiv să nu achite arenda, după care li s-a acordat dreptul de a închiria teritoriile aferente cu privatizarea lor ulterioară. Este răspîndită, de asemenea, schema cînd unele documentele sînt perfectate în mod fraudulos în altele. Nu este nevoie să fii jurist profesionist pentru a înțelege scopul acestor scheme. Acestea fiind doar cazurile cu cea mai mare rezonanță. Pot să-i asigur pe toți orășenii că numărul acestora este în continuă creștere în fiecare an“, a rezumat expertul Sergiu Ungureanu

Vă reamintim că referitor la planurile deschiderii la Chișinău a rețelei de magazine de comerț cu amănuntul germane «Kaufland» primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă a anunțat în septembrie 2015 începutul funcționării primului dintre ele, la începutul anului 2016. De atunci, termenii de construcție ale acestora a fost amînat de mai multe ori. În toamna anului 2016 au devenit cunoscute planurile de construcție a primul hipermarket «Kaufland» de pe bulevardul Mircea cel Bătrîn.

Conform documentației de proiect, pe două loturi de teren cu o suprafață totală de 1,09 hectare este planificată construcția unui centru comercial multiprofil, cu parcări, inclusiv subterane. Prima tranșă - magazinul rețelei «Kaufland» cu locuri de parcare la parter. Comanditar al proiectului este «Ani Roada Gliei» SRL, executor - «Marhitrav-ATM» SRL. Proiectanții declară că este planificat ca hipermarketul să fie dat în exploatare către 1 noiembrie 2017.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?