X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Un eminent eurasianist şi-a prezentat cartea în limba moldovenească (FOTO)

6 apr. 2017,, 15:45   Societate
3803 1

La Chişinău a fost prezentată oficial cartea scriitorului, filozofului şi politologului rus Alexandr Dughin “Destin Eurasianist”.


Ea reprezintă o culegere de materiale publicistice traduse în limba moldovenească de scriitorul, traducătorul şi fostul vicepremier Iurie Roşca. La lansarea cărţii, care a avut loc joi, 6 aprilie, la Chişinău, au venit să-l asculte pe cunoscutul gînditor rus zeci de admiratori din Moldova, comunică NOI.md.

Unul dintre cei mai mari filozofi ai Rusiei contemporane a recunoscut că problema căutării de către poporul moldovenesc a identităţii sale se află în vizorul atenţiei lui. „Căutarea Moldovei în sistemul regional al coordonatelor mă preocupă în mod ştiinţific, deoarece de mult timp eu studiez istoria, cultura şi ştiinţa politică a Moldovei şi României. Identitatea moldovenească, după părerea mea, are dimensiune atît rusă, cît şi românească. Nu se poate renega ceea ce s-a format în timpul istoriei multiseculare a relaţiilor Moldovei atît cu Orientul, cît şi cu Occidentul. Trebuie găsite puncte de tangenţă între culturi, nu contradicţii”, le-a spus cititorilor săi Alexandr Dughin.

Autorul cărţii „Destin Eurasianist” i-a sfătuit pe admiratorii moldoveni ai creaţiei sale să se preocupe de probleme mai stringente decît de confruntarea dintre Rusia şi România şi viceversa. „Problema «pentru Rusia sau pentru România?», după părerea mea, în general nu trebuie să existe. Abordarea acestei probleme este un nonsens absolut, superficial și distructiv. Ea trebuie rezolvată într-un plan complet diferit. Poporul moldovenesc, fără a răspunde la această întrebare, poate exista foarte mult timp. Concomitent, se va forma, consolida, descompune identitatea naţională… Acesta este un proces istoric firesc şi în acest context nu trebuie să existe grabă pentru a răspunde la întrebări neesenţiale. Mult mai stringentă este o altă întrebare: „Vom rezista globalizării sau sîntem gata să cedăm interesele noastre naţionale de dragul unor scopuri-fantome?”, s-a întrebat scriitorul rus.


Traducătorul cărţii „Destin Eurasianist”, Iurie Roşca, a specificat importanţa apariţiei traducerii cărţii lui Alexandr Dughin în limba moldovenească. „Invitatul nostru de onoare descrie foarte exact procesele care se întîmplă în regiunea Europei de Est. Noi trebuie să ne debarasăm de iluzii şi să conştientizăm situaţia reală a Moldovei în regiune. Cartea lui Alexandr Dughin îi va ajuta pe cititori în acest sens. În viitorul apropiat ea va apărea în peste 40 de librării din majoritatea raioanelor republicii şi fiecare doritor va putea lua cunoştinţă de ideile proeminente ale filozofului rus”, a menţionat Roşca la lansarea cărţii.

Precizîm că autorul cărţii, cu o zi înainte de a sosi la Chişinău, a prezentat cartea sa cititorilor la Universitatea Populară “Sala Dalles” din Bucureşti. Cartea „Destin Eurasianist” tradusă de Iurie Roşca a apărut anume în capitala României, la editura „Mica Valahie”. Această carte este prima lucrare a lui Alexandr Dughin, editată în limba moldovenească. În anul 2011, la Bucureşti a fost editată cartea „Bazele geopoliticii”, care a devenit versiunea adaptată a lucrării lui pentru vorbitorii de limbă moldovenească.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?