X 
Cutremure stiri: 506

Ghenadie Cosovan: „Serviciile speciale ale rmn” creează bastioane ale separatismului pe malul drept al Nistrului

30 apr. 2013,, 10:45   Societate
4733 1
Fotо: point.md
Ghenadie Cosovan, fost viceministru de Interne, într-un interviu acordat postului Radio Europa Liberă pe marginea incidentului de la Varniția, a ținut să menționeze că problema transnistreană este ignorată de către organele de drept ale Republicii Moldova. „Şi, mai ales, în ultimele luni, cînd s-a pornit şi reforma Serviciului de Informaţii şi Securitate al statului, noi am observat că au fost scoase în afara statelor şi concediate din sistem persoanele profesioniste, care cu arma în mînă au apărat integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Acum vedem că, în locul lor, au fost aduşi nişte diletanţi, persoane care se bazează numai pe zvonuri şi nu ţin situaţia operativă sub control”.

Referindu-se la serviciile speciale din Transnistria, Ghenadie Cosovan a subliniat că acestea sînt cu mult mai profesioniste: „Informaţiile pe care le deţin eu demonstrează că ei, şi pe teritoriul Republicii Moldova din dreapta Nistrului, creează bastioane ale separatismului. Avem centre informaţionale deschise la Bălţi, Chişinău, Cahul, nu mai vorbim deja de Găgăuzia. Aceste centre de sprijin se ocupă cu distrugerea statalităţii Republicii Moldova. Ei trăiesc după principiul: cu cît mai rău la noi, cu atît mai bine la ei. Şi,dacă observăm, cazurile ieşite din comun, care au avut loc anul trecut, şi anul acesta, cu arestarea poliţiştilor, cu maltratarea poliţiştilor, eu vreau să vă spun că ei se simt ca la ei acasă”.

Apreciind reacția autorităților moldovenești fostul demnitar a afirmat că „în privinţa acestor fărădelegi, organele de drept ale Republicii Moldova, Procuratura Generală tac. De ce nu se pornesc dosare penale împotriva acestor cetăţeni? Da, nu-i vom prinde astăzi, dar prin asemenea metodă vor fi anunţate aceste persoane în urmărire internaţională şi ei nu vor avea acces în Ucraina, în alte state. După cîte cunosc eu, ei se odihnesc şi în Italia, în Cehia, Slovacia. Chiar şi în România pleacă la odihnă aşa-zişii lucrători ai KGB-ului din Transnistria. Dar noi cu jumătate de voce: ne temem că merg tratativele. Noi trebuie să spunem că noi susţinem cetăţeanul de bună credinţă din partea stîngă a Nistrului, dar infractorii, criminalii care îşi bat joc de cetăţenii noştri trebuie să fie urmăriţi penal atît pe teritoriul republicii, cît şi internaţional”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав