X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Guvernul a aprobat regulamentul privind susţinerea pomicultorilor

6 apr. 2017,, 09:00   Economie
1736 5

Producătorii agricoli de la nordul Moldovei, ale căror plantaţii au avut de suferit în urma îngheţurilor tîrzii din primăvara anului 2016, vor primi, în sfîrşit, ajutorul promis de stat.

Cabinetul de miniştri a aprobat miercuri Regulamentului privind modul de acordare a suportului financiar producătorilor agricoli.

Potrivit agenţiei INFOTAG, documentul prevede că agricultorii vor depune personal sau prin intermediul reprezentantului împuternicit dosarul de solicitare a suportului financiar la comisia specială instituită în unitatea administrativ-teritorială de nivelul întîi, în a cărei rază se află plantaţia pomicolă afectată.

Din componenţa comisiei speciale vor face parte primarul localităţii, secretarul consiliului local, inginerul cadastral, contabilul primăriei şi un consilier local. Termenul de depunere a dosarului este de 10 zile lucrătoare de la data creării comisiei speciale.

Mărimea suportului financiar se calculează în funcţie de suprafaţa afectată, gradul de afectare, preţul comparabil pentru anul 2015, recolta compromisă şi contribuţia solicitantului la bugetul de stat. Îndemnizaţiile vor fi acordate prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură.

Toţi solicitanţii care vor întruni criteriile de eligibilitate vor primi suport financiar din mijloacele disponibile în fondul de intervenţie al Guvernului. Totodată, cei care vor prezenta date cu caracter denaturat, vor fi incluşi în Lista de interdicţie a producătorilor agricoli a Agenţiei.

INFOTAG precizează: Îngheţurile tîrzii de primăvară, înregistrate pe 26 şi 27 aprilie 2016, au compromis esenţial recolta de fructe în raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Glodeni, Ocniţa, Rîşcani şi, parţial, Soroca. Suprafaţa totală de livezi afectate de îngheţuri constituie 6,42 mii ha, recolta compromisă este aproximativ de 62 mii tone, iar prejudiciile constituie aproximativ 207 mil. lei. Afară de livezi, au mai avut de suferit plantaţiile de sfeclă de zahăr şi de soia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?