X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Opinii diferite referitor la procedura de formare a circumscripţiilor electorale

6 apr. 2017,, 08:45   Societate
2118 4

Participanţii la audierile publice, organizate miercuri de Parlament, au exprimat opinii contradictorii referitor la procedura de formare a circumscripţiilor electorale în cazul trecerii la sistemul electoral majoritar.

Potrivit agenţiei INFOTAG, audierile au fost consacrate discutării procedurii de formare a circumscripţiilor electorale uninominale şi participării la alegeri a locuitorilor din regiunea transnistreană.

Prezentînd proiectul de lege, elaborat de deputaţii Partidului Democrat, deputatul Sergiu Sîrbu a menţionat că "criteriile de formare a circumscripţiilor electorale vor fi aceleaşi peste tot".

"Aceste criterii se bazează pe principiul teritorial-demografic, circumscripţiile permanente vor fi organizate în funcţie de numărul populaţiei. Graniţele acestora vor fi stabilite din timp. Comisia Electorală Centrală va avea cel puţin şase luni la dispoziţie pentru formarea circumscripţiilor. Revizuirea graniţelor circumscripţiilor va fi posibilă în cazul migraţiei alegătorilor, însă nu mai tîrziu de 90 de zile pînă la alegeri", a spus Sîrbu.

Potrivit lui, circumscripţiile electorale pentru muncitorii migranţi de peste hotare vor fi organizate reieşind din numărul cetăţenilor moldoveni care locuiesc acolo.

"Ne este destul de complicat să stabilim acest număr de cetăţeni, căci nu există date exacte, iar mulţi dintre cetăţeni migrează permanent. De aceea propunem drept criterii de formare a circumscripţiilor de peste hotare faptul de a utiliza înregistrarea prealabilă cu mult înainte de alegeri, precum şi ţinînd cont de numărul celor care au participat la ultimele alegeri", a spus Sîrbu.

El a menţionat că pentru regiunea transnistreană se propune folosirea aceluiaşi principiu teritorial-demografic.

"Noi nu avem listele alegătorilor din Transnistria. Dar avem informaţii despre numărul cetăţenilor şi ne vom putea orienta astfel pentru a afla aproximativ cîte circumscripţii vor reveni Transnistriei. Autorii proiectului de lege propun ca pentru aceste circumscripţii să fie lăsate locuri vacante în Parlament, pînă cînd vom putea organiza în stînga Nistrului alegeri corecte şi transparente. Pentru Transnistria este prevăzută o asemenea perioadă de tranziţie", a spus Sîrbu.

Preşedintele CEC, Alina Russu, a solicitat ca în lege să fie stabilită cît mai clar procedura de formare a circumscripţiilor, pentru a nu pune aceasta pe seama CEC.

"Comisia trebuie să îndeplinească doar lucru tehnic, iar toate prevederile şi criteriile de formare a circumscripţiilor trebuie să fie prevăzute în lege", a spus Russu, subliniind că principiile de formare a circumscripţiilor trebuie să fie egale pentru toţi.

Reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale au făcut publică o declaraţie prin care îşi exprimă dezacordul faţă de trecerea la sistemul electoral uninominal şi refuză să participe la audierile publice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?