Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cercetătorii au descoperit cum pot transforma apa de mare în potabilă

29 mar. 2018,, 02:30   Ştiinţă şi IT
6501 0

Descoperirea unui proces care poate ajuta milioane de persoane prin transformarea apei sărate de mare în apă potabilă a fost anunțată luni de o echipă de oameni de știință din Marea Britanie, informează luni Xinhua.

Cu ajutorul grafenului, considerat un material-minune, echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester a reușit să conceapă membrane capabile să "strecoare" sarea din apă.

Noua cercetare a oamenilor de știință britanici a demonstrat că este posibil ca milioane de oameni care nu au acces la surse de apă curată să poată primi apă potabilă, menționează sursa citată.

Un purtător de cuvînt al universității amintite a declarat că în condițiile în care, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), pînă în anul 2025 14% din populația lumii va fi afectată de lipsa apei, "această tehnologie are potențialul de a revoluționa filtrarea apei din lumea întreagă, în special în țările care nu își permit instalații de desalinizare de mare capacitate".

"Se speră să poate fi construite sisteme la scară mai mică pe bază de membrane din oxid de grafen, fapt ce va permite ca această tehnologie să devină accesibilă țărilor care nu dețin infrastructura financiară pentru a finanța instalații de desalinizare mari", a mai declarat reprezentantul Universității din Manchester.

Membranele din oxid de grafen realizate la Institutul Național pentru Grafen din Manchester și-au demonstrat deja potențialul în filtrarea nanoparticulelor, a moleculelor organice și chiar a particulelor mari de sare. Însă, pînă recent, ele nu au putut fi utilizate în cadrul tehnologiilor de desanilizare pentru "strecurarea" sării obișnuite deoarece pentru acest lucru era nevoie de site de dimensiuni mai mici.

Un studiu realizat anterior de aceeași universitate a demonstrat că membranele din oxid de grafen se umflă în momentul în care sînt scufundate în apă, iar particulele mai mici de sare curg prin ele împreună cu apa, numai ionii sau moleculele mai mari fiind blocați. Echipa de cercetători din Manchester a îmbunătățit aceste membrane și a identificat o strategie prin care se poate evita umflarea membranelor atunci cînd acestea sînt expuse la apă. Mărimea porilor din fiecare membrană poate fi controlată cu rigurozitate, ceea contribuie la filtrarea sării obișnuite și la obținerea apei potabile.

Deoarece efectul schimbărilor climatice continuă să contribuie la reducerea rezervelor de apă din zona orașele moderne, țările bogate investesc în tehnologiile de desalinizare.

"Atunci cînd sarea obișnuită se dizolvă în apă, se formează întotdeauna o "carapace" formată din molecule de apă în jurul celor de sare. Acest lucru permite micilor capilare ale membranelor din oxid de grafen să blocheze sarea de la a mai curge odată cu apa. Astfel, moleculele de apă pot trece rapid prin bariera membranei, ceea ce este ideal pentru punerea în practică a acestora în scopul desalinizării", după cum a declarat purtătorul de cuvînt.

Profesorul Rahul Nair, de la Universitatea din Manchester a susținut la rîndul său că "realizarea de membrane de dimensiuni scalabile, cu o mărime uniformă a porilor pînă la o scară atomică, reprezintă un pas înainte important, acest lucru oferind noi posibilități pentru îmbunătățirea eficienței tehnologiei de desalinizare". "Acesta este primul experiment clar de acest tip", a precizat specialistul adăugînd că s-a "demonstrat faptul că există posibilități realiste de a amplifica efectul abordării descrise și de a produce membrane pe bază de grafen cu mărimile necesare pentru filtrare".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?