O nouă bancnotă de 50 de euro a intrat astăzi în circulație

O nouă bancnotă de 50 de euro a intrat astăzi în circulație

Noua bancnotă de 50 de euro a intrat marţi, 4 aprilie, în circulație.


Bancnota are noi elemente de securitate, care vor îngreuna falsificarea. Pentru a nu crea confuzii, noua bancnotă are tot culoarea portocalie, ca și cea pe care o înlocuieste.


Este cea de-a patra bancnotă din seria „Europa”, după cea de 5 euro care a intrat în circulație în luna mai 2013, urmată la sfîrșitul lunii septembrie 2015 de noua bancnotă de 10 euro, iar în luna noiembrie 2015 de noua bancnotă de 20 de euro.


Bancnota de 50 de euro este cea mai utilizată dintre toate bancnotele euro, reprezentînd 45% din totalul celor aflate în circulație. Volumul bancnotelor de 50 de euro în circulație depășește volumul cumulat al bancnotelor de 5 euro, 10 euro și 20 de euro. De asemenea, numărul de bancnote de 50 de euro în circulație este aproape identic cu totalul tuturor bancnotelor aflate în circulație la sfîrșitul anului 2002 – anul în care bancnotele și monedele euro au fost puse în circulație.


Noua bancnotă de 50 de euro include o fereastră-portret, element de siguranță inovator utilizat pentru prima dată în cazul bancnotei de 20 de euro din seria „Europa”. Atunci cînd bancnota este îndreptată spre o sursă de lumină, o fereastră transparentă din apropierea marginii superioare a hologramei redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, care este vizibil pe ambele fețe ale bancnotei. Același portret apare și în filigran, scrie profit.ro. Aversul bancnotei include un „număr verde-smarald”, respectiv un număr strălucitor care, la înclinarea bancnotei, își schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis și creează un efect luminos care se deplasează în sus și în jos. Aceste elemente de siguranță facilitează verificarea autenticității noii bancnote de 50 de euro prin utilizarea metodei „atinge, privește, înclină”.Bancnotele din seria „Europa” cu denominări mai mari (100 de euro și 200 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, însă nu și bancnotele de 500 de euro.


În paralel, actualele bancnote de euro, emise în luna ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulație. BCE este responsabilă de emiterea de monede și bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load