X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În premieră, la Chișinău va avea loc un forum ministerial al SEEHN

2 apr. 2017,, 15:00   Societate
2184 1

În perioada 3-4 martie, la Chișinău va avea loc în premieră Forumul ministerial al Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est (SEEHN), informează NOI.md.

Evenimentul va întruni miniștri, viceminiștri și șefi de direcție din cadrul ministerelor sănătății ale statelor membre SEEHN: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Israel, Moldova, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia. Oficialii vor semna o declarație prin care își vor asuma responsabilitatea de a implementa obiectivele stipulate în Agenda pentru dezvoltare durabilă 2030, aprobată de ONU.

În cadrul forumului, miniștrii sănătății vor discuta despre povara socială și economică a bolilor netransmisibile, îmbunătățirea serviciilor de sănătate, impactul migrației și al situației economice asupra sănătății publice și colaborarea transfrontalieră în domeniul sănătății publice.

Miniștrii sănătății vor adopta o declarație referitoare la cooperarea în domeniul reducerii ratei mortalității materne, a nou-născuților și a copiilor cu vîrsta de pînă la cinci ani. De asemenea, vor întreprinde acțiuni pentru a combate infecția HIV, tuberculoza și hepatitele virale.

Alte obiective prevăd măsuri comune de prevenire a bolilor cronice, a consumului de alcool și droguri, îmbunătățirea calității asistenței medicale, asigurarea accesului la servicii de sănătate reproductivă, medicamente și vaccinuri.

SEEHN a fost instituit în 2001. Statele membre și-au asumat responsabilitatea să întreprindă măsuri comune pentru îmbunătățirea sănătății publice în spațiul est-european. Cooperarea în cadrul rețelei prevede implementarea documentelor europene ce reglementează măsurile de asigurare a calității și echității în domeniul sănătății.

La forum vor participa reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Regiunea Europeană, Zsuzsanna Jakab, și vicesecretarul general al Consiliului Regional de Cooperare, Gazmend Turdiu.

Miniștrii sănătății din statele membre ale SEEHN se întrunesc o dată la cinci ani. Forumul de la Chișinău va fi al patrulea de la fondarea rețelei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?