Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Mass-media obligată să difuzeze în prim-time 30% produs autohton

30 mar. 2017,, 15:45   Societate
1750 0

Parlamentul a votat cu 79 de voturi în a doua lectură o serie de amendamente la Codul Audiovizualului. Proiectul a fost votat inclusiv de deputaţii din PCRM şi PSRM.

Potrivit documentului, radiodifuzorii vor fi obligaţi să difuzeze cel puțin 30% de content local, între orele 18.00-24.00. De asemenea, sînt majorate amenzile pe care ar urma să le achite radiodifuzorii, dar este introdus un termen de prescripție de 6 luni, după care sancțiunile aplicate se vor anula.

Scopul proiectului este stimularea producției autohtone, respectiv, sporirea numărului locurilor de muncă și a calificării în media, stabilirea unor reguli clare pentru radiodifuzori și excluderea posibilităților de abuz din partea autorității naționale de reglementare în domeniul audiovizualului.

De asemenea, stabilirea unui mecanism care va permite efectuarea eficientă și corectă a măsurărilor de audiență.

Proiectul a fost avizat pozitiv de consiliul Europei şi OSCE.

Proiectul urmărește Crearea Locurilor de muncă, dezvoltarea pieţei locale de producţie, susţinerea producţiilor locale, autohtone, a artiştilor, producţiei de film, dar şi crearea unui mediu favorabil mai larg pentru dezvoltarea unei industrii pe termen lung, de la locuri de muncă, pînă la dezvoltarea educaţiei în domeniu, a industriilor conexe, bani mai mulţi la buget.

Proiectul urmăreşte Reguli mai clare pentru functionerea pietei, reguli echitabile, bine definite, transparente
Totodată, proiectul obligă CCA să selecteze, o dată la 5 ani, în urma unui concurs internațional, o companie pentru cuantificarea audienței.

Proiectul a fost votat în prima lectură pe data de 3 iulie 2016. Proiectul a fost expertizat de OSCE și Consiliul Europei. Avizul pentru proiect este pozitiv.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?