Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moldova sporeşte exportul de cireşe

30 mar. 2017,, 09:30   Economie
3703 0

Moldova a majorat în ultimii ani exportul de cireşe mai mult de trei ori – de la 1700 de tone în anul 2010 pînă la 5500 de tone în 2015 – şi intenţionează să sporească livrările lor peste hotare.

Acest subiect a fost examinat în cadrul conferinţei producătorilor şi exportatorilor de cireşe, care au discutat despre perspectivele producerii cireșelor pentru export, comunică NOI.md.

Evenimentul a fost organizat de Proiectul USAID “Agricultura Performantă în Moldova” în parteneriat cu Asociația producătorilor și exportatorilor de fructe ”Moldova Fruct” și Federația Națională a Agricultorilor AGROinform.

În cadrul forumului s-a menţionat că pe parcursul anilor 2013-2016 suprafaţa noilor livezi de cireşe în Moldova s-a extins aproximativ cu 890 ha. În Moldova sînt înregistrate circa 4000 de hectare de livezi de cireșe. Existența pieței de desfacere pentru cireșele moldovenești generează investiții din partea producătorilor locali în plantarea noilor livezi. Astfel, în anul 2013 au fost efectuate investiții în plantarea de noi livezi de circa 3 milioane de dolari, iar în 2016 valoarea investițiilor a depășit suma de 4,9 milioane de dolari.

Posibilităţile sporirii competitivităţii cireşelor cultivate în Moldova pe pieţele de export au fost examinate la conferinţă de către peste 70 de producători de cireșe din toate regiunile țării.

Discuțiile s-au referit la perspectivele și provocările pe care le are sectorul, dar și acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a extinde exportul de cireșe atît pe piețele tradiționale, cum ar fi piața Rusiei, cît și pe piețele Uniunii Europene sau a Emiratelor Arabe Unite.

Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Luca, prezent la eveniment, a punctat că producerea cireșelor în Republica Moldova are potențial de dezvoltare, deoarece cireșele sînt solicitate pe piețele internaționale şi în ultimii ani înregistrează o continuă creștere.

Potrivit datelor Asociaţiei “Moldova-Fruct”, sectorul de producere a cireșelor din Moldova se confruntă cu mai multe probleme ce afectează competitivitatea produsului pe piețele externe, cum ar fi soiuri neomogene, lipsa echipamentului postrecoltare, cum ar fi prerăcire, sortare și ambalare, ambalaje neomogene și promovarea insuficientă.

Cynthia Steen, directoarea proiectului USAID “Agricultura Performantă în Moldova” (APM), a menționat că pentru a crește performanța sectorului de producere a cireșelor producătorii agricoli trebuie să se orienteze la cerințele specifice ale piețelor țintă, să opteze pentru soiuri noi și să investească în infrastructura postrecoltare. Potrivit ei, în aceste scopuri în următorii cinci ani proiectul USAID APM va oferi suport agricultorilor pentru a deveni competitivi pe piețele de export.

Vitalie Gorincioi, președintele Asociației “Moldova-Fruct”, a declarat că producătorii de cireșe se adaptează foarte rapid la schimbările din sector, fapt confirmat de investițiile în creștere în ultimii ani în plantarea soiurilor noi și tehnologiilor moderne de producere a cireșelor. “Pentru a crește potențialul de export este important să dezvoltăm și un brand pentru cireșele moldovenești, ceea ce va duce la recunoaștere pe piețele externe”, a menționat Vitalie Gorincioi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?