Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Turneu internaţional de şah în memoria lui Veaceslav Cebanenco

29 mar. 2017,, 17:00   Sport
2520 0

La Chişinău se va desfăşura Turneul Internaţional de Şah în memoria renumitului şahist şi antrenor Veaceslav Cebanenco.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Federaţiei de Şah a Republicii Moldova (FSRM) Iurie Opincă a spus că deschiderea turneului va avea loc la 31 martie, în incinta Clubul Republican de Sah si Joc de Dame. Meciul final şi ceremonia de premiere va avea loc la 1 aprilie, începînd cu ora 16:00, la Palatul Republicii, iar la eveniment va fi prezent preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah, Kirsan Iliumjinov.

"În total la turneu sînt invitaţi să participe 13 maeştri mari de clasă internaţională din Belarus, România, Israel, Rusia, Azerbaidjan, Qatar, Anglia, Serbia, Ucraina şi Moldova. Printre ei se numără marele maestru englez Nigel Short, care a jucat cu Gari Kasparov, disputîndu-şi titlul de campion mondial. Moldova va fi reprezentată de renumitul Viorel Bologan (elevul lui Cebanenco), Dmitri Svetuşkin, Victor Komleacov şi noua speranţă a şahului moldovenesc Nichita Morozov, în vîrstă de 18 de ani", a menţionat el.

Potrivit marelui maestru Dmitri Svetuşkin, care a reprezentat echipa olimpică a Moldovei în anii 2002-2014, "acest eveniment va permite să-l comemorăm pe Veaceslav Cebanenco, antrenor care a educat o întreagă generaţie de şahişti cu renume, precum Viorel Bologan şi Victor Gavricov".

"În prezent, în şah este foarte populară «varianta Cebanenco», care este o modalitate a jocului de apărare, a cărei bază a fost pusă de renumitul antrenor", a spus el.

Întrebat cine, în opinia sa, va cîştiga dacă în finală vor ajunge favoriţii Bologan – Short, Dmitri Svetuşkin a răspuns: "În şah totul depinde de pregătirea, logica mutărilor şi soluţiile inteligente ale jucătorilor. Dar este important şi norocul".

Iurie Opincă a menţionat că "şahul este asemenea vieţii: o mulţime de oportunităţi, însă o singură soluţie corectă".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?