X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Oamenii din Soroca vor AVEA APĂ POTABILĂ

29 mar. 2017,, 09:45   Societate
1629 0

Apa potabilă nu va mai fi un lux în mai multe sate din raionul Soroca.

Oamenii care mai bine de zece ani au fost nevoiți să care apa cu cisternele sau să adune apa de ploaie pentru a spăla rufele și a adăpa animalele, vor dispune de apeduct.

Autoritățile au demarat un proiect care va aduce apa din rîul Nistru în peste șase mii de gospodării, din 15 sate ale raionului.

Primii vor fi aprovizionați cu apa potabilă locuitorii din satul Ţepilova. În aproximativ două luni, cele peste 300 de gospodării vor fi conectate la apeduct.

Oamenii din sat spun că mai bine de zece ani aduc apa cu cisternele de la cinci kilometri distanță.

"La noi în fîntîni apă nu-i, așteptăm să primim de aici. Cărăm cu butoiul, cu tractoarele. Iar acum a dat Dumnezeu, în sfîrșit și ne-au tras apă", a comunicat locuitorul satului Ţepilova, Victor Pînzaru.

În acest an, apeductul va fi extins și în satul Ocolina.

"Am două fîntîni în ogradă dar în ele nu am apă. Iată de aici cărăm tot timpul. Unele fîntîni sînt noi, dar tot apă nu-i".

"E greu din partea apei, a spus primarul că va rezolva problema.Tîrîi apa din vale de la pîrău".
Olga Moraru spune că adună pînă și apa de ploaie pe care o folosește în gospodărie.

"Cînd ploua apa se duce prin acest furtun și curge în bac și aveam apa de udat în grădină, sau de spălat un țol", a spus locuitoare satului Ocolina, Olga Moraru.

"În Ocolina va fi construit rețeaua pe interior, două bazine de acumulare. Și de asemenea o stație de epurare pentru școală și grădiniță", a comunicat primarul satului Ocolina, Valentina Ceban.

Potrivit autoritaților, pentru construcția apeductului, au fost alocate în acest an şapte milioane de lei.

"Pe moment în raionul Soroca derulează proiectul care prevede construcția apeductului în comunele Ocolina, Parcani și Voloave, suma este de șapte milioane de lei. Anul acesta va fi dat în exploatare. Apoi cu extinderea în 2018-2020 în alte 13 localități", a afirmat preşedintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean.

"Noi am dori extinderea magistrale regionale, la care toată populația să fie conectată. Aceasta este destul de benefic, pentru că noi construind fîntîni arteziene noi nu facem decît să secăm solul", secretarul Ministerului Construcţiilor, Dorin Andros.

Suma totală a proiectului este de 27,5 milioane de lei şi urmează a fi implementat în doi ani. Majoritatea banilor sînt alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?