X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Platforma DA condamnă persecuţiile activiştilor civici

28 mar. 2017,, 11:07   Politică
2134 2

Platforma Demnitate și Adevăr condamnă persecuţiile activiştilor civici, a cetățenilor care au participat activ la protestele din 20 ianuarie 2016, manifestîndu-şi dezacordul cu învestirea în taină a Guvernului ”nocturn” Filip, notează NOI.md.

Potrivit unui comunicat emis de formațiune, urmărirea penală pornită pe 20 ianuarie 2016 nu este altceva decît o încercare de a persecuta persoanele care au protestat paşnic împotriva învestirii unui guvern nelegitim.

„Protestele începute în după amiaza zilei de 20 ianuarie 2016, la inițiativa și prin votul primului Forum Civic desfășurat la Chișinău, deranjat de modalitatea antidemocratică, netransparentă de convocare a ședinței Legislativului, au avut loc conform principiului nonviolenţei, iar cei care au încălcat acest principiu au fost, în mare parte, reprezentanţi ai forţelor de ordine”, se mai arată în comunicatul emis presei.

Totodată, formațiunea reiterează faptul că tragerea la răspundere penală a unor protestatari paşnici contravine dreptului la libera exprimare şi dreptului la opinie.

„Considerăm că pornirea cauzei penale în dosarul din 20 ianuarie 2016 este un atac grosolan la bazele democratice ale statului Republica Moldova şi constituie un act de intimidare făţişă a protestatarilor cu scopul de a preveni și descuraja organizarea și participarea la acțiuni de protest similare”, mai scrie în comunicat.

Potrivit Platformei DA, instrumentarea dosarului din 20 ianuarie 2017 face parte dintr-o amplă campanie de persecuţie şi intimidare a celor mai activi cetăţeni ai Republicii Moldova. Pe lîngă acest dosar, în ultima perioadă au fost pornite şi alte urmăriri penale.

Formațiunea cere instituțiilor responsabile ale statului să oprească imediat anchetarea, intimidarea și hărțuirea protestatarilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?